4% din populația României cu vârstă peste 65 având nevoi severe de îngrijire trăiesc la domiciliul propriu, și doar 4% dintre aceștia au acces la servicii profesionale de îngrijire. Comparativ, media europeană a populației de 65+ cu nevoi majore de îngrijire care trăiesc la domiciliu este de doar 37%, iar dintre aceștia 24% beneficiază de servicii profesionale de îngrijire. (Long Term Care Report, Comisia Europeană, 2021)
La Miercurea Ciuc între 12-15 iunie s-a reunit grupul de experți pe tema îngrijirilor de lungă durată din cadrul Caritas Europa. Reprezentanți din nouă state europene au dezbătut timp de trei zile aspecte legate de creșterea exponențială a nevoii de îngrijire de durată, corelată cu lipsa dramatică de forță de muncă din domeniul îngrijirii, precum și discrepanțele uriașe dintre sistemele de acordare a îngrijirii de durată în Europa.
Participanții au trecut în revistă situația actuală și perspectivele îngrijirii din țările de proveniență, au vizitat diferite servicii de asistență și îngrijire dezvoltate și oferite de Caritas în județul Harghita, urmat de un simpozion la care au participat experți de politici publice din Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Sănătății, și furnizori de servicii sociale și medicale din România.
Caritas Europa, organizația umbrelă întrunind organizațiile Caritas din 46 state europene este parteneră strategică a Comisiei Europene pe tema politicilor sociale. În acest context a participat la procesul de pregătire a strategiei Comisiei Europene pe tema îngrijirii de durată pregătindu-și recomandările legate de strategie către Consiliul Europei. Tot în acest context, Caritas Europa va lansa pe 26 iunie la Bruxelles, în prezența d-ului Nicolas Schmit, comisar european pentru ocupare și drepturi sociale, raportul de specialitate al Caritas referitor de îngrijirea de durată.
Participanții la simpozion au discutat cele 15 recomandări, dintre care au fost prioritizate și dezbătute în detaliu următoarele aspecte:
În context autohton grupul de experți așteaptă cu interes modul în care guvernele naționale pun în aplicare planurile naționale de acțiune aferente strategiei comunicate în Septembrie 2022 de Comisia Europeană pe această temă.
„Trebuie să conștientizăm cu toții, că suntem în fața unei crize majore în îngrijire în toată Europa. Ține de maturitatea noastră individuală și colectivă, dacă vom reuși o abordare responsabilă, și vom găsi soluții viabile pentru prezervarea demnității umane în aceste condiții.” – a spus dr. Márton András, director Caritas Alba Iulia, organizație gazdă, membru Fair Care and Mobility Task Force Caritas Europa.
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…