Sari la conținut

Abces dentar

abces dentar
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Abces dentar

Din cuprinsul articolului

Abces dentar. Un abces dentar este o colecție localizată de puroi în jurul unui dinte. Cel mai frecvent tip de abces dentar este un abces periapical, iar al doilea cel mai frecvent este un abces parodontal. Într-un abces periapical, de obicei originea este o infecție bacteriană care s-a acumulat în pulpa moale, adesea moartă, a dintelui.

Acest lucru poate fi cauzat de cariile dentare, dinții degradați ori deteriorați, de traumatisme sau de boli parodontale extinse (parodontite sau de combinațiile acestor factori). Un eșec al tratamentului de canal radicular poate crea, de asemenea, un abces similar, potrivit wikipedia.

Un abces dentar este un tip de infecție odontogenă, deși, în mod uzual, ultimul termen se aplică unei infecții care s-a răspândit în afara regiunii locale în jurul dintelui cauzativ.

Cauza abces dentar

Un abces dentar poate fi cauzat de o infecție bacteriana care afectează pulpa dentara (țesutul moale din centrul dintelui) sau țesuturile din jurul dintelui. Aceasta infecție poate apărea din cauza unei carii netratate, a unui traumatism dentar sau a unei afecțiuni gingivale netratate.

Când bacteriile ajung în pulpa dentara, acestea pot provoca inflamație și infecție, care se manifesta prin durere, umflatură și sensibilitate la căldură și la frig. Daca infecția nu este tratata, aceasta se poate extinde în țesuturile din jurul dintelui și poate duce la formarea unui abces dentar.

Este important să diagnosticați și să tratați un abces dentar cât mai curând posibil pentru a preveni complicații și pentru a menține sănătatea dinților și a gingiilor. De obicei, tratamentul abcesului dentar implica drenarea infecției, administrarea de antibiotice și restauroarea dintelui afectat.

Tratament abces dentar

Tratamentul abcesului dentar constă în drenajul chirurgical al puroiului și administrarea de antibiotice. În unele cazuri, se pot administra analgezice pentru ameliorarea durerii. De asemenea, este posibil că dentistul să recomande îndepărtarea dintelui afectat sau un tratament de canal în cazul în care infecția a ajuns la pulpă. Este important să mergi la dentist la primele simptome ale unui abces dentar pentru a primi tratamentul adecvat și a preveni complicațiile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel