Ultima variantă a proiectului de Ordonanță de Urgență (OUG) care stabilește măsuri de ajustare a cheltuielilor bugetare pentru 2025 prevede introducerea unor restricții semnificative, care vor face obiectul negocierilor în cadrul coaliției de guvernare. Potrivit informațiilor publicate de Profit.ro, documentul include măsuri precum:
Plafonarea salariilor și indemnizațiilor: Salariile și anumite indemnizații din sectorul public vor fi plafonate la nivelul actual, fără posibilitatea creșterii acestora în 2025.. Pensiile speciale și indemnizațiile nu vor fi indexate cu rata inflației.
Nu se vor acorda premii, bonusuri sau vouchere de vacanță. Plata sumelor din hotărâri judecătorești va fi eșalonată pe mai mulți ani.
Reducerea indemnizației pentru concediu medical: Indemnizația acordată pentru concediul medical va scădea de la 75% din salariu la 65%, marcând o diminuare semnificativă a sprijinului acordat angajaților aflați în incapacitate temporară de muncă.
Diminuarea subvențiilor pentru partidele politice: Sumele primite de partidele politice din bugetul de stat vor fi reduse, măsură care vizează ajustarea cheltuielilor neesențiale pentru a prioritiza alte domenii.
Impact asupra beneficiarilor de facilități: Reduceri limitate pentru transportul studenților și alte categorii de facilități sociale. Astfel, studenții ar putea primi reducere de 90% pentru transport rutier și feroviar doar pe ruta dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ. Reducerea la transport local în comun și transportul cu metroul va fi de 50%.
„Deoarece neadoptarea măsurilor de limitare a cheltuielilor bugetare ar genera un necesar de finanţare suplimentar în anul 2025, rezultând un nivel nesustenabil al deficitului bugetului general consolidat de peste 7 % din produsul intern brut, ceea ce va avea ca efect creşterea datoriei publice cu riscul înăspririi condiţiilor de finanţare a acesteia”, se precizează în document.
Aceste măsuri sunt parte a unui pachet amplu destinat consolidării fiscal-bugetare, necesar pentru reducerea deficitului și respectarea angajamentelor asumate de România în raport cu instituțiile financiare internaționale și Uniunea Europeană.
Proiectul OUG urmează să fie analizat și discutat în cadrul coaliției PSD-PNL-UDMR. Se așteaptă dezbateri aprinse, mai ales asupra măsurilor care afectează direct veniturile cetățenilor și finanțarea partidelor politice.
Adoptarea acestor măsuri ar putea avea un impact major asupra economiei și societății, urmând să atragă reacții din partea sindicatelor, organizațiilor civice și mediului politic.