Din cuprinsul articolului
În acest an, seniorii româniei se vor bucura de o nouă recalculare a pensiilor, care, potrivit declarațiilor Ministrului Muncii, se va resimți în buzunare la 1 septembrie. Dar veștile bune nu se opresc aici! Se anunță a treia creștere a pensiilor pentru români!
Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii, a declarat că în fiecare an, în luna ianuarie, pensionarii vor avea parte de o majorare a pensiei.
„Într-adevăr, am preluat același mecanism care are doi parametri: inflația plus 50% din câștigul salarial mediu brut, dar partea semnificativă, importantă pentru români, pe care noi am adus-o, este aceea ca am stipulat în textul legii faptul că această majorare se va face în luna ianuarie a fiecărui an.
Este un câștig important pentru Legea Pensiilor, fiindcă să știți că au fost ani în care nu am avut nicio creștere a punctului de pensie în România sau s-a făcut în septembrie această creștere”, a fost anunțul Ministrului Muncii la România TV.
Ce înseamnă această creștere și ce impact economic are?
Adrian Negrescu, analist economic, a explicat ce va însemna această creștere
”Cred că în primul rând ar trebui indexate pensiile în raport cu rata inflației. Rata inflației a fost undeva la 10,4%. Deci o creștere de 10% a pensiilor, în medie, ar trebui să o vedem de la 1 ianuarie și asta înseamnă, de exemplu, la o pensie de 2300 de lei, ar să avem un câștig undeva la 230 de lei în plus de la 1 ianuarie.
Atenție, însă! Nu se știe exact dacă toată lumea va primi această indexare, pentru că în normele de aplicare a noii legi a pensiilor se prevăd niște mecanisme foarte interesante de reglare a diferențelor la pensii.
Adică sunt unele persoane care au ieșit la pensie cu o pensie mai mică, altele care au ieșit cu o pensie mai mare, s-ar putea să fie niște mecanisme de reglare.
Rămâne ca Ministrul Muncii să ne lămurească dacă într-adevăr va fi aplicată pentru toată lumea această indexare a pensiilor”, a explicat Adrian Negrescu la Antena 3 CNN.
Bugestul pensiilor începând cu anul 2025
”Dincolo de această chestiune, rămâne de văzut de unde vor lua banii, pentru că anul viitor vor trebui să aducă la bugetul de stat aproximativ 50 de miliarde de lei în plus pentru a avea cu ce să acopere cheltuielile cu pensiile.
Deci pensiile nu vor putea crește sănătos în România, adică să avem bani să acoperim bugetul de Pensii, dacă nu vom stimula crearea de locuri de muncă. Adică pensiile ar trebui să fie plătite din contribuțiile noastre, ale tuturor. Dacă statul nu va reduce taxele de muncă și nu va determina firmele să angajeze oameni să creeze locuri de muncă, va fi dificil în viitor.
Mai cu seamă, lucrurile nu arată deloc bine. Noi, în momentul de față, avem un deficit la bugetul de pensii de vreo 15 miliarde de lei. Bani care nu există și care trebuie acoperit din bugetul de stat”, a mai spus analistul economic la Antena 3 CNN.