Sari la conținut

A treia doză, recomandată numai acestor persoane! Cum procedezi dacă ești deja imunizat cu schema completă?

A treia doză de vaccin are rolul de a consolida răspunsul imun împotriva virusului SARS-CoV-2. Totodată, aceasta ar putea oferi protecție sporită în cazul persoanelor cu o imunitate scăzută. Românii care s-au imunizat cu schema completă de cel puțin șase luni vor primi, de asemenea, o a treia doză de ser.

Pe lângă persoanele vulnerabile, cu imunitatea foarte scăzută, românii care s-au imunizat de cel puțin 6 luni și nu s-au îmbolnăvit cu Covid-19 sunt sfătuiți să se vaccineze, din nou, cu a treia doză de ser.

Cu atât mai mult, un studiu recent atestă faptul că a treia doză produce de 10 ori mai mulți anticorpi decât a doua doză administrată. Protecția oferită, de asemenea, pare să fie eficientă pentru o perioadă mai lungă de timp.

Cui îi este recomandată a treia doză de vaccin anti-COVID?

Românii cu imunitatea foarte slăbită vor beneficia primii de a treia doză de vaccin anti-COVID, comunică TVR1.

Autoritățile se așteaptă ca autorizarea de la Agenția Europeană a Medicamentului să vină până pe 4-5 octombrie. Pe lângă cei mai vulnerabili, vor primi încă o doză de vaccin și ceilalți care sunt complet imunizați de cel puțin șase luni și care nu au fost confirmați cu COVID.

La Timișoara, la Spitalul „Victor Babeș”, trei oameni trecuți de 70 de ani complet vaccinați au ajuns la terapie intensivă cu forme critice de COVID în ultima lună. Aveau imunitatea slăbită nu doar de la vârstă.

„Cel puțin două dintre ele, cu patologie oncologică asociată, la care probabil dacă doza trei era dată aveau o șansă. Din nefericire, memorie bună la vârsta aceea și plus la patologie asociată neoplazică nu mai este. Credem că la aceste persoane este vitală această doză trei”, susține Prof. dr. Cristian Oancea.

De luna viitoare cei mai vulnerabili vor putea primi și o doză suplimentară de vaccin anti-COVID de tip ARN Mesager pentru mai multă protecţie în faţa variantei Delta

Persoanele aflate sub tratament pentru cancer, cele cu transplant sau cu diverse imunodeficiențe, vârstnicii de peste 65 de ani, dar și persoanele care iau tratamente care le slăbesc imunitatea vor avea și din start în schemă o doză adițională.

„Schemele propuse sunt la patru săptămâni de la cea de a doua doză. Deci practic 0, o lună, două luni”, explică Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România.

A doua recomandare se referă la celelalte persoane expuse riscului de infectare cu SARS-CoV 2, precum personalul medical, dar și la restul populației

Cei care vor să își întărească imunitatea obținută prin vaccinare vor putea beneficia de o doză de rapel la cel puțin 6 luni de la schema inițială. Persoanele vaccinate care au fost confirmate cu COVID nu vor primi a treia doză, fiindcă în cazul lor nu este necesară.

„După o schemă completă de vaccinare cu două doze, dacă mai ai și istoric de trecere prin boală, nivelul anticorpilor este mult mai crescut”, adaugă Valeriu Gheorghiță.

În prima săptămână din octombrie este așteptată unda verde de la Agenția Europeană a Medicamentului pentru doza 3. Oficialii sunt pregătiți ca peste câteva zile să înceapă administrarea și în România.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel