Din cuprinsul articolului
A treia doză de vaccin are rolul de a consolida răspunsul imun împotriva coronavirusului. Deși imunitatea anti-COVID dobândită prin administrarea serurilor este mai eficientă decât cea obținută după infectare, chiar și imunitatea artificială scade după un anumit interval de timp.
Cu toate acestea, experții în sănătate susțin că aceasta este puternic recomandată mai ales în cazul unor categorii de persoane, precum cele imunodeprimate sau alte grupe de risc.
În România, etapa de administrare a rapelului ar putea avea loc la începutul lunii octombrie, susține medicul Valeriu Gheorghiță.
De asemenea, această decizie depinde și de informațiile primite de la Agenția Europeană a Medicamentului și recomandările experților.
A treia doză de vaccin, recomandată în cazul acestor persoane
Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România, dezvăluie ce implică, mai exact, administrarea unei noi doze de vaccin.
„Un aspect care în momentul de faţă este discutat la nivel Agenţiei Europene a Medicamentului, vorbim doza 3, respectiv de o doză adițională de vaccin împotriva COVID-19 și aici aș vrea să explic această diferență.
Pe de o parte vorbim de o doză suplimentară de vaccin la anumite categorii de persoane imunodeprimate, cum sunt persoanele post-transplant sau persoanele care sunt în evidență cu afecțiuni oncologice în tratament activ, persoanele cu alte condiții de imunodepresie, fie primară, fi dobândită, cum este infecția HIV netratată sau în stadii avansate, de asemenea, persoanele care fac terapii imunosupresoare, fie corticoterapie, fie terapie biologică, vor avea indicație de a efectua trei doze de vaccin în cadrul primei scheme de vaccinare în loc de două doze, care se recomandă la acest moment. (…)
De asemenea, se discută de doza de rapel sau booster, care se efectuează la cel puțin 6 luni de la schema inițială de vaccinare și care, de asemenea, se propune pentru categoriile de persoane vulnerabile, persoanele vârstnice persoanele care se află în evidență cu afecțiuni cronice și, ulterior, se vor putea vaccina și celelalte categorii de persoane care au primit schema inițială de vaccinare.
Sunt încă, repet, discuții și evaluări a datelor științifice, atât la nivelul Agenție Europene a Medicamentului și după ce vom avea aceste recomandări vom putea organiza și în România cele două tipuri de abordări.
Repet, o doză suplimentară în cadrul schemei inițiale de vaccinare pentru persoanele imunodeprimate, și aici urmează să definim cu ajutorul comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății care sunt acele categorii de afecțiuni care au indicație de a primi trei doze de vaccin și, de asemenea, doza de booster sau rapelul la cel puțin 6 luni pentru aceleași categorii de persoane la care se include evident și restul populației.
Așa încât, după cum am mai anunțat, pentru luna octombrie, începutul lunii octombrie ne propunem să demarăm și în România această etapă cu condiția să avem până la acel moment toate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale ale grupului de experţi de la Agenția Europeană a Medicamentului, precum şi de la Centrul European de Control al Bolilor”, a declarat Valeriu Gheorghiță, potrivit RADOR.