Medicii au descoperit un nou punct de pornire în tratamentul infecţiei cu virusul HIV, după ce au vindecat un bebeluş infectat.
Fetiţa a luat virusul prin naştere de la mama diagnosticată pozitiv cu virusul, în timpul sarcinii. Din cauza riscului mare de infecţie, micuţa a început tratamentul la doar 30 de ore de la naştere. Deşi, în mod normal se foloseşte un singur medicament, ea a primit 3 tipuri de pastile împotriva virusului HIV ceea ce a dus la remisia virusului.
Acum, fetiţa din Missisipi a ajuns la vârsta de 2 ani, iar în urma rezultatelor testelor de sânge, nu s-a constat niciun semn al prezenţei virusului, fenomen cunoscut drept remediu funcţional.
,,Putem spune că suntem aproape de descoperirea unui leac al infecţiei cu HIV şi acesta este un pas important în tratarea copiilor născuţi cu virusul,” explică medicul Anthony Fauci de la National Institute of Health.
Conform ultimelor statistici ale Comisiei Naţionale de Luptă Anti SIDA, în ţara noastră sunt în evidenţă 11.399 persoane cu HIV-SIDA, din care 9.475 în evidenţă activă. Dintre aceştia 237 sunt copii (0-14 ani), iar restul de 9.238, persoane cu vârste de peste 14 ani.
Virusul imunodeficienţei umane (HIV) ţinteşte sistemul imunitar şi slăbeşte mecanismele de apărare şi supraveghere ale organismului împotriva infecţiilor, precum şi împotriva anumitor tipuri de cancer. Virusul deteriorează funcţia celulelor imune şi le distruge, persoanele infectate devenind treptat imunodeficiente. Imunodeficienţa duce la o rezistenţă scăzută în faţa unui număr mare de infecţii şi boli, la care oamenii cu sistem imunitar intact fac faţă mult mai uşor.
Cel mai avansat grad al infecţiei HIV este ceea ce se numeşte în termeni medicali Sindromul Imunodeficienţei Dobândite (SIDA), care se dezvoltă într-un interval de aproximativ 15 ani. Acest stadiu este definit prin apariţia unor infecţii severe şi a unor tipuri de cancer specific, asociate infecţiei cu HIV, aceasta fiind cea care determină prabuşirea imunităţii.