Sari la conținut

A renunțat la cafea 30 de zile. Ce s-a întâmplat cu femeia care a făcut-o

consumul de cafea
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
consumul de cafea

A renunțat la cafea 30 de zile. Ce s-a întâmplat în corpul unei femei? Încă mai sunt controverse cu privire la pericolele și beneficiile cafelei. O femeie a decis să renunțe la cafea timp de o lună și a povestit ce s-a întâmplat cu pielea, smalțul dinților, greutatea și somnul.

Potrivit unor cercetări, cafeaua crește tensiunea arterială și poate provoca ulcer (dacă o bei pe stomacul gol). Există o opinie contrară: în 2017, în revista științifică Annals of Internal Medicine a fost publicat un studiu conform căruia consumul zilnic de cofeină reduce riscul de deces prematur cu 12%.

Pentru a-și face o idee, o femeie a decis să-și conducă propriul experiment. Ea a renunțat la cofeina timp de o luna si a povestit ce modificări a observat la corpul ei.

Iată ce a împărtășit ea

La început, cele 30 de zile fără cafea au părut o sarcină ușoară. Îmi place cafeaua și mă bucur de o ceașcă de cappuccino dimineața, dar nu pot spune că sunt dependent de cofeină. Pentru puritatea experimentului, am decis să omit și ceaiul negru – deoarece 100 g de ceai negru conțin 20 mg de cofeină.

Primele zile fără cafea au fost cele mai grele

cafea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dimineața mă simțeam copleșită: mă durea capul și îmi venea constant să dorm. Nu este nimic surprinzător în această reacție a organismului: utilizarea regulată chiar și a unor doze mici de cofeină duce la dependență, așa că o respingere bruscă a cafelei este însoțită de dureri de cap, proastă dispoziție și insomnie. Din fericire, după câteva zile m-am simțit mai bine și deja în a doua săptămână a experimentului am observat primele rezultate pozitive.

Starea pielii s-a îmbunătățit

Nu pot spune că pielea mea arăta rău, dar chiar s-a îmbunătățit după ce am renunțat la cafea. Tenul a devenit mai uniform, micile erupții cutanate au dispărut – chiar am încetat să mai folosesc pudra și fond de ten.

Am slăbit

O altă surpriză plăcută, am slăbit câteva kilograme doar eliminând cafeaua din dietă. Adevărat, am băut cafea cu lapte gras și două lingurițe de zahăr – și asta înseamnă cel puțin 200 de kilocalorii în plus.

În orice caz, renunțarea la cafea poate fi decizia corectă dacă vrei să slăbești. Potrivit oamenii de știință de la Universitatea Duke, consumul zilnic de cafea crește nivelul de zahăr cu aproape 10%. Acest lucru poate duce la boli cardiovasculare, obezitate și diabet.

Ce s-a întâmplat cu dinții?

Mai mult, cafeaua conține acid care distruge și pătează smalțul dinților. Deși îmi albesc dinții de două ori pe an, am observat că în timpul experimentului smalțul dentar a devenit vizibil mai albi – poate că anul acesta o singură procedură de albire îmi va fi suficientă.

Pentru a proteja smalțul, medicii stomatologi recomandă diluarea băuturii cu lapte sau smântână – se crede că, cu cât cafeaua este mai tare, cu atât conține mai mult acid, care patează smalțul dinților. Pentru a păstra albul dinților, nu va fi amuzant să refuzi zahărul: provoacă înmulțirea bacteriilor din care apare placa.

Am început să dorm mai bine

De când am încetat să mai beau cafea, somnul meu s-a îmbunătățit considerabil. Cofeina favorizează producția de adrenalină și cortizol, iar un exces al acestor hormoni afectează calitatea somnului și poate provoca insomnie. Prin urmare, medicii sfătuiesc să renunțe la cafea cu cel puțin șase ore înainte de a merge la culcare.

În ceea ce privește credința larg răspândită că fără cofeină veți duce lipsă de energie, vă pot asigura că acesta este un mit. În ciuda faptului că simți cu adevărat un val de putere de la cafea, de fiecare dată ai nevoie de tot mai multă cofeină pentru ca organismul să răspundă la ea cu aceeași eficiență. Din fericire, există și alte moduri de a te înveseli: exercițiile de dimineață sau un duș rece, sunt la fel de energizante ca și cafeaua.

Descoperirile mele

Luna fără cofeină a avut un efect pozitiv asupra sănătății și bunăstării mele, așa că nu mă voi întoarce la obiceiul de a bea cafea în fiecare dimineață. Somnul s-a îmbunătățit, dinții și pielea s-au îmbunătățit și, în general, mă simt mai bine, dar nu sunt deloc pregătită să renunț la cofeină – îmi place ceaiul și un caramel macchiato, povestește femeia.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel