Sari la conținut

A murit una din cele mai îndrăgite cântărețe din lume. Vocea ei inconfundabilă e recunoscută în toată lumea

Lumânarea
Foto: pixabay
Doliu în lumea filmului

A murit una din cele mai îndrăgite cântărețe din lume. Roberta Flack, legendara cântăreață și pianistă câștigătoare a premiului Grammy, cunoscută pentru interpretarea memorabilă a piesei „Killing Me Softly With His Song”, s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani.

Artista, recunoscută pentru stilul său vocal unic și profunzimea emoțională a interpretărilor sale, a fost una dintre cele mai influente voci ale anilor ’70.

Sfârșitul unei cariere de excepție

Roberta Flack a murit acasă, înconjurată de familia sa, a declarat publicista Elaine Schock. În 2022, artista anunțase că suferă de scleroză laterală amiotrofică (ALS), o boală neurodegenerativă progresivă care a determinat-o să renunțe la cariera muzicală.

De-a lungul timpului, Flack a fost apreciată pentru stilul său sofisticat, emoționant și intim, care a redefinit muzica soul și jazz. Prin vocea sa caldă și tehnica impecabilă la pian, artista a reușit să creeze piese care au rămas în istoria muzicii internaționale.

Cum a devenit celebră Roberta Flack

Deși nu era foarte cunoscută înainte de vârsta de 30 de ani, cariera sa a luat o turnură spectaculoasă după ce Clint Eastwood a folosit piesa „The First Time I Ever Saw Your Face” în filmul său din 1971, Play Misty for Me. Melodia a devenit rapid un hit, ocupând primul loc în topul Billboard în 1972 și aducându-i un premiu Grammy pentru înregistrarea anului.

Un an mai târziu, Flack a repetat succesul cu „Killing Me Softly With His Song”, devenind primul artist care a câștigat două premii Grammy consecutive pentru cel mai bun disc.

Un simbol al eleganței și al schimbării sociale

Roberta Flack a fost mai mult decât o artistă de excepție – a fost o prezență importantă în mișcările sociale și civice ale vremii. S-a alăturat cauzelor pentru drepturile civile și a fost apropiată de personalități precum reverendul Jesse Jackson și Angela Davis, pe care a vizitat-o în închisoare în perioada procesului său.

De asemenea, Flack a fost invitată să cânte la înmormântarea lui Jackie Robinson, primul jucător de culoare din liga majoră de baseball, și a participat la proiectul feminist „Free to Be… You and Me”, destinat educației copiilor.

Un talent născut din pasiune și determinare

Născută pe 10 februarie 1937 în Black Mountain, Carolina de Nord, Roberta Cleopatra Flack a crescut într-o familie de muzicieni, ceea ce i-a modelat pasiunea pentru muzică încă din copilărie. Talentul său excepțional la pian i-a adus, la doar 15 ani, o bursă completă la Howard University, una dintre cele mai prestigioase universități pentru afro-americani.

A fost o pionieră în industria muzicală, demonstrând că sensibilitatea și forța artistică pot schimba percepțiile și pot lăsa o moștenire durabilă.

Moștenirea unei voci care a marcat generații

Deși Roberta Flack nu mai este printre noi, muzica sa rămâne nemuritoare. Piese precum „Killing Me Softly”„The First Time Ever I Saw Your Face” și „Feel Like Makin’ Love” vor continua să inspire și să emoționeze generații întregi de ascultători.

Dispariția sa lasă un gol imens în industria muzicală, dar vocea sa va continua să răsune în inimile celor care au iubit-o și au admirat-o.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel