Categories: Ştiri sănătate

A murit Gabi Luncă. Ca și Cornelia Catanga și Nelu Ploieșteanu, artista era internată cu COVID-19

A murit Gabi Luncă. Ca și Cornelia Catanga și Nelu Ploieșteanu, artista era internată cu COVID-19.

În mai puțin de opt zile,  au murit de COVID-19  trei dintre cei mai cunoscuți, mai apreciați și mai iubiți interpreți de muzică lăutărească. Este vorba de Cornelia Catanga, care a murit pe 26 martie, de Nelu Ploieșteanu care a plecat dintre noi în dimineața de 2 aprilie și de Gabi Luncă, care a murit în noaptea de 2 aprilie.

A murit Gabi Luncă. Artista era internată cu COVID-19

Gabi Luncă, îndrăgita cântăreață de muzică lăutărească, a decedat, la vârsta de 83 de ani, la Spitalul din Ilfov, răpusă de COVID-19, vineri noaptea. În urmă cu câteva zile, fiica artistei a declarat la Antena 3 că două teste pentru coronavirus au ieşit pozitive, iar Gabi Luncă a avut nevoie de mască de oxigen, fără a fi intubată.

„Pacienta de 82 ani internată pe 13.03 în spitalul nostru și admisă în STI în 14.04 cu pneumonie SARS-CoV-2 formă severă, afectare pulmonară 90-100%, cu evoluție trenantă și necesar de ventilație mecanică inițial noninvazivă, ulterior intubată pentru ARDS pulmonar.

Ulterior a dezvoltat disfuncție multiplă de organ și a survenit decesul în data de 2.04 ora 20,50. S-au respectat toate protocolalele medicale, pacienta nu a prezentat infecții asosiate actului medical, secreția traheală a fost negativă la intubație. S-a ținut legătura cu familia și a fost informată permanent de starea pacientei”, au precizat reprezentanții Spitalului Județean Ilfov.

Vestea morții marei artiste a fost dată chiar de una dintre fiicele sale, Rebeca Onoriu, pe pagina sa de Facebook.

„După 23 ani, din nou împreuna! Cântă împreună Celui pe care L-au iubit și L-au slujit o viață întreagă! O să ne revedem…”, este mesajul trist al fiicei sale, Rebeca.

În fotografia postată de Rebeca Onoriu, Gabi Luncă apare alături de soțul său, acordeonistul Ion Onoriu. Cei doi s-au căsătorit în 1964, iar Ion Onoriu a murit în urmă cu 23 de ani.

Din 1992, Gabi Luncă nu a mai cântat decât muzică religioasă

Artista s-a născut în 16 octombrie 1938, la Vărbilău, Prahova. Devine cunoscută încă de la 17 ani, când era angajată la Orchestra Flacăra Prahovei din Ploieşti. Încă de atunci, artista şi-a definit foarte clar genul muzical: muzica orăşenească lăutărească.

Doi ani mai târziu primeşte o telegramă din partea casei de discuri Electrecord, în care este invitată să înregistreze primul ei album, cu doar patru piese. Melodia de rezistenţă a fost “Dă-mi drumul nevastă-n casă.”

În 1955, înregistrează prima dată la Radiodifuziunea Română. Aici a debutat cu melodia “Pe deasupra casei mele”, acompaniată de Orchestra de muzică populară Radio dirijată de Victor Predescu.

În 1959, este invitată de Ionel Budişteanu să înregistreze prima oară la Electrecord, printre care şi piesele “Am un pom în bătătură” şi “M-am jurat că nu mai beau”.

Realizează numeroase alte înregistrări la Electrecord în perioada 1960-1965, colaborând cu importanţi şefi de orchestră precum Nicu Stănescu, Zisu Georgescu sau Florian Economu.

În 1964, se căsătoreşte cu acordeonistul Ion Onoriu, alături de care începe să înregistreze din 1970. Începând cu 1973 practic toate înregistrările de până la sfârşitul carierei sunt realizate alături de formaţia lui Ion Onoriu. Orchestrei i se alătură mai târziu clarinetistul Mieluţă Bibescu, trompetistul Costel Vasilescu şi ţambalistul Toni Iordache.

În 1980, are primul său concert în străinătate (Israel). Au urmat alte turnee, semnificative fiind cel din Berlin (1982) şi cel din New York (1983).

În 1990, organizează împreună cu Ion Onoriu cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană (mahala) din istoria României, pe stadionul Dinamo.

În 1992, alături de Ion Onoriu lansează primul album de muzică lăutărească-religioasă, prezentând-o în două turnee, în Paris şi Madrid. Din 1993, Gabi Luncă nu a mai cântat decât la slujbele Bisericii Penticostale din Bucureşti, retrăgându-se complet de pe scena muzicală lăutărească.

 

Recent Posts

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

8 minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

28 de minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

58 de minute ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

o oră ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 ore ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

2 ore ago

Citeste si: