După ce a avut probleme cu vederea timp de câteva săptămâni, Joanne Hill (42 de ani) s-a dus la un control oftalmologic, crezând că i se vor prescrie ochelari de vedere. Însă, după ce medicul a observat ceva ciudat la ochiul drept, i-a recomandat să facă de urgenţă investigaţii complexe, în urma cărora femeii i s-a spus că are o aluniţă malignă pe retină. „Nu mi-a venit să cred.
Nu aveam niciun simptom şi, fără un echipament special, nici nu putea fi detectat. A fost ca un şoc pentru că nu am avut probleme de sănătate şi fac mereu sport. Procedura a fost destul de dureroasă, la fel şi perioada de recuperare”, spune Joanne Hill, potrivit Daily Mail.
Cancerul ocular apare din cauza înmulţirii necontrolate a melanocitelor, celule pigmentare prezente la nivelul pielii, conjunctivei, irisului, corpului ciliar (structură musculară a globului ocular) sau coroidei (tunica medie a globului ocular).
„Spre deosebire de melanomul malign conjunctival, care este observat chiar de pacient, celelalte forme de melanom localizat la nivelul irisului, corpului ciliar sau coroidei pot fi descoperite la o examinare de rutină a polului anterior al globului ocular sau a fundului de ochi”, spune medicul primar oftalmolog Andreea Ciubotaru.
Melanomul malign care afectează irisul şi corpul ciliar este cea mai frecventă formă de tumoare oculară la adulţi, apărând mai ales după 50 de ani. Medicii atrag atenţia că şi expunerea excesivă la soare este un factor de risc în apariţia bolii, de aceea, se recomandă purtarea ochelarilor cu protecţie solară.
De cele mai multe ori, în primele stadii, melanomul ocular malign nu prezintă simptome. Alteori, cancerul ocular poate da tulburări precum vedere slăbită şi neclară sau se poate manifesta prin apariţia unui punct de culoare închisă la nivelul irisului, care creşte în dimensiune.
Ulceraţiile sau sângerările pleoapelor pot fi simptome de melanom malign cutanat, iar vasele dilatate periferice pot anunţa prezenţa melanomului malign conjunctival. „Melanomul malign de la nivelul irisului poate fi descoperit întâmplător la un examen de rutină sau îşi poate face simţită prezenţa prin apariţia sângerărilor repetate, care determină o vedere în ceaţă”, adaugă medicul Andreea Ciubotaru. Uneori, pot apărea complicaţii, precum hemoragii oculare, glaucom şi cataractă. În unele situaţii, cancerul ocular poate da metastaze la organe precum ficatul.
Pentru a se putea păstra funcţia vizuală, dar şi pentru a creşte şansele de supravieţuire a pacientului, medicii recomandă excizarea imediată a tumorii. Tumoarea se elimină fie prin exteriorul globului ocular, fie prin interior. Este de preferat ca tumoarea să fie îndepărtată când încă este de mici dimensiuni. „În cazul unor formaţiuni extinse, tumoarea este îndepărtată cu tot cu globul ocular, tocmai pentru a nu exista riscul metastazării. Ulterior, se poate aplica radioterapie localizată.
Tumorile intraoculare de mici dimensiuni pot fi distruse prin fotocoagulare laser sau prin crioterapie (o metodă ce constă în distrugerea tumorilor prin îngheţare) sau chiar prin chimioterapie”, completează medicul Andreea Ciubotaru.
Una dintre formele de cancer care îi afectează în special pe copii, mai ales pe cei sub cinci ani, este retinoblastomul, boală care se dezvoltă în ţesuturile aflate în retină. Printre simptomele acestui tip de cancer se numără apariţia unei pete albicioase la nivelul pupilei. Retinoblastomul poate apărea fie doar la unul, fie la ambii ochi.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…