Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice a lansat, ghidul pentru pacienți „Viața cu insuficiență cardiacă”. Specialiștii au considerat necesară realizarea unui astfel de document informativ, întrucât în România sunt în prezent aproximativ 1.000.000 de persoane care suferă de această afecțiune, iar până în 2030 numărul bolnavilor s-ar putea dubla.
Medicul cardiolog de la Spitalul Colentina, Ioana Daha, spune că diagnosticul precoce al insuficienței cardiace este foarte important și explică principalele simptome.
Ioana Daha, potrivit RADOR: ”Este un sindrom care se manifestă în mod particular prin simptome și semne. Pacientul obosește, nu poate să mai facă eforturile pe care le făcea anterior fără probleme. Eventual i se umflă picioarele, nu mai poate dormi bine noaptea, câteodată are nevoie de mai multe perne. Există un tablou clinic care este particular. Fiecare pacient are particularitatea lui. Dacă pacientul a avut un infarct va avea și dureri cardiace, dureri toracice. Durerea înseamnă o suferință a mușchiului inimii din cauza faptului că nu primește suficient oxigen.”
Controlul și tratamentul hipertensiunii arteriale, bolii cardiace ischemice, diabetului zaharat precum și combaterea obezității previn insuficiența cardiacă.