Categories: Ştiri sănătate

A fost identificată o nouă tulpină a virusului HIV. Anunțul istoric al cercetătorilor

Oamenii de ştiinţă au identificat o nouă tulpină a virusului imunodeficienţei umane (HIV), prima descoperită după anul 2000, informează miercuri Press Association.

Este pentru prima dată când a fost identificat un nou subtip din grupul M, tulpina cea mai comună a virusului HIV, după stabilirea liniilor directoare de clasificare, la cumpăna dintre secole.

Virusurile din grupa M sunt responsabile de pandemia globală, iar originile sale au fost identificate de cercetători în Republica Democrată Congo (RDC), în Africa Sub-Sahariană.

Oamenii de ştiinţă au notat că noua descoperire îi ajută să fie cu un pas înaintea unui virus mutant şi să evite noi pandemii.

Înainte ca un virus neobişnuit să poată fi determinat un subtip nou este nevoie ca trei cazuri ale acestuia să fie descoperite în mod independent, scrie Agerpres. Primele două eşantioane ale noului Grup M HIV-1, subtipul L, au fost descoperite în RDC în anii ’80 şi ’90.

Al treilea, colectat în 2001, a fost dificil de secvenţiat la acea vreme din cauza cantităţii de virus din eşantion şi a tehnologiei existente.

Compania Abbott a făcut descoperirea, publicată în Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes (JAIDS).

Carole McArthur din cadrul University of Missouri-Kansas City, una dintre autorii studiului, a declarat: ”Într-o lume din ce în ce mai conectată, nu ne mai putem gândi că virusurile ar putea fi limitate într-o singură zonă. Această descoperire ne aminteşte că pentru a pune capăt pandemiei HIV trebuie să continuăm să o luăm înaintea acestui virus aflat în continuă schimbare şi să utilizăm cele mai noi progrese tehnologice şi resurse pentru a-i monitoriza evoluţia”.

Testele de diagnostic existente şi medicamentele antiretrovirale, care suprimă dezvoltarea HIV, sunt concepute să vizeze zonele virusului comune tuturor grupurilor, notează Press Association.

Virusul HIV provoacă maladia SIDA, care atacă şi distruge progresiv sistemul imunitar al organismului. Boala se manifestă prin infecţii grave care determină pierderea accentuată în greutate, afecţiuni ale creierului şi ale sistemului nervos central.

Pentru a se reproduce, HIV trebuie să pătrundă într-o celulă a sistemului imunitar. Virusul pătrunde în organism prin contact sexual, prin contaminare cu sânge infectat sau de la mamă infectată la făt, în timpul sarcinii, al naşterii şi al alăptării. HIV poate fi prezent în lichidele biologice, ca sânge, spermă, secreţii vaginale şi laptele matern.

O persoană seropozitivă la HIV nu prezintă în mod obligatoriu semnele bolii. Ea este totuşi purtătoare de virus şi deci susceptibilă să îl transmită.

Recent Posts

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

7 minute ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

36 de minute ago

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism: Ne protejează de cancer, diabet și depresie

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…

o oră ago

Performerii din sănătate prezentați de Revista Capital

Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…

o oră ago

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Capital. Ce premiu a obținut

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…

o oră ago

Nu mai arunca cojile de măr! Ajută cel mai solicitat mușchi din corp

Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…

2 ore ago

Citeste si: