Din cuprinsul articolului
Când ești tânăr, ai toate motivele să crezi că ești sănătos. Că durerea e „doar stres” sau poate „doar ceva hormonal”. Că medicii știu mai bine. Pentru Sydney Stoner, însă, toate aceste presupuneri au fost periculoase. La doar 27 de ani, proaspăt căsătorită, a fost diagnosticată cu cancer colorectal avansat. A ajuns la acest diagnostic abia după ce a mințit că are sânge în scaun, ca să obțină o trimitere pentru o investigație pe care altfel nu ar fi primit-o.
„Când, în sfârșit, am reușit să vorbesc cu un medic, mi-a spus că sunt prea tânără ca să fie ceva grav”, a declarat Sydney într-un interviu pentru Kennedy News & Media, preluat de The Daily Mail.
Durerea care nu mai putea fi ignorată
Totul a început cu episoade recurente de dureri abdominale, constipație, apoi diaree și stări accentuate de oboseală. Timp de luni întregi, simptomele au fost ignorate sau puse pe seama sindromului premenstrual ori a sindromului de colon iritabil. Până în ziua în care Sydney s-a prăbușit la locul de muncă, răpusă de durere.
„Îmi simțeam intestinele ca și cum ar fi fost răsucite. O durere intensă, constantă. Mă trimiteau acasă cu explicații vagi. Nimeni nu m-a luat în serios.”
Minciuna care i-a salvat viața
Când a realizat că sistemul medical nu avea să-i ofere niciun răspuns fără o suspiciune clară, Sydney a decis să spună ceva ce știa că nu putea fi trecut cu vederea: că are sânge în scaun. Asta a fost cheia către colonoscopia care i-a schimbat viața. Medicul a descoperit un blocaj aproape complet al colonului, cauzat de o tumoare de cinci milimetri.
„Mi-au spus că abia au reușit să finalizeze procedura, pentru că era o obstrucție masivă. Când mi-au spus că e cancer, m-a paralizat. Lumea mea s-a oprit în loc”, a povestit Sydney.
Tumora era deja extinsă la ficat și plămâni. Cancer în stadiu 4. La 27 de ani.
Tinerii și cancerul de colon – un pericol tot mai real
Potrivit American Cancer Society, cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial, după cel pulmonar și mamar. Deși apare mai frecvent după 45 de ani, în ultimul deceniu s-a observat o creștere îngrijorătoare a cazurilor în rândul persoanelor sub 40 de ani. Un studiu publicat în The New England Journal of Medicine (2023) confirmă această tendință, sugerând că alimentația procesată, sedentarismul și diagnosticul tardiv sunt printre cauzele principale.
Cu toate acestea, vârsta minimă recomandată pentru screening rămâne neschimbată în multe țări: 45 de ani. Un prag arbitrar care, în cazuri ca al lui Sydney, poate fi fatal.
După 24 de ședințe de chimioterapie: „Sunt stabilă, dar nu e sfârșitul drumului”
După intervenția chirurgicală din 2020 pentru înlăturarea tumorii din colon și o a doua operație în 2023 la ficat, Sydney a trecut prin 24 de runde de chimioterapie. Acum, la 31 de ani, trăiește cu eticheta „stabilă”. Nu vindecată, dar prezentă. Conștientă de fiecare zi câștigată.
„Am învățat că dacă eu nu lupt pentru sănătatea mea, nimeni nu o va face. Dacă un medic nu te ascultă, mergi la altul. Nu te opri până nu găsești pe cineva care te ia în serios.”
Screening-ul ar trebui să fie accesibil, nu condiționat de vârstă
„Dacă aș fi așteptat până la 45 de ani, probabil că aș fi murit”, spune Sydney fără ezitare. E o realitate crudă, dar una care reflectă lipsurile unui sistem bazat pe „standarde” care nu țin cont de particularități individuale. Tinerii nu sunt invincibili, iar bolile nu respectă statistici.
În urma valului de cazuri ca cel al lui Sydney, tot mai multe organizații de sănătate cer reevaluarea vârstei minime pentru screeningul colorectal. US Preventive Services Task Force a scăzut recent această vârstă de la 50 la 45 de ani, dar vocile precum cea a lui Sydney cer eliminarea completă a acestui prag, în favoarea unei evaluări personalizate, în funcție de simptome și istoricul familial.