Sari la conținut

A fost dezvăluită lista alimentelor care cresc riscul de Alzheimer și a celor care protejează creierul

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Nucile, pe lista celor mai bune alimente pentru creier

Din cuprinsul articolului

Cele mai rele și cele mai bune alimente pentru creier și pentru prevenția bolii Azheimer au fost dezvăluite de cercetătorii Harvard. Concluzia e că dietele care pun accentul pe vegetale, cum ar fi dieta mediteraneană sau dietele tradiţionale din  China, Japonia şi India, par să reducă riscul de îmbolnăvire de Alzheimer, în special în comparaţie cu o dietă occidentală bazată pe alimente grase şi procesate.

A fost documentat faptul că ratele de Alzheimer, considerată cea mai frecventă formă de demenţă, au tendinţa de a creşte în ţările care fac tranziţia nutriţională către dieta occidentală.

Acum, un nou studiu identifică factori de risc pentru demenţă, cum ar fi consumul mai mare de grăsimi saturate, carne (în special carne roşie, cum ar fi hamburgerii şi grătarul), carne procesată (hot dog) şi alimente ultraprocesate, bogate atât în zahăr, cât şi în cereale rafinate.

Noua analiză indică, de asemenea, de ce anumite alimente cresc sau reduc riscul de Alzheimer.

De exemplu, carnea a crescut cel mai mult riscul de demenţă prin creşterea factorilor de risc, cum ar fi inflamaţia, rezistenţa la insulină, stresul oxidativ, grăsimile saturate, produşii finali de glicaţie avansată şi N-oxidul de trimetilamină.

Autorii studiului evidenţiază câteva alimente care par să ofere protecţie împotriva bolii Alzheimer, cum ar fi legumele cu frunze verzi, fructele şi legumele colorate, leguminoasele (cum este fasolea), nucile, acizii graşi omega-3 şi cerealele integrale.

Alimentele ultraprocesate pot creşte riscul de obezitate şi diabet, ei înşişi factori de risc pentru boala Alzheimer. Alimentele ultraprocesate sunt adesea lipsite chiar de ingredientele care se găsesc în alimentele vegetale integrale şi care ţin la distanţă demenţa, cum ar fi componentele antiinflamatorii şi antioxidanţii.

Alimente bune pentru creier

Alimente indicate pentru a preveni boala Alzheimer: sursă alimentară – componente bioactive – mecanisme şi/sau efecte:

  • mure, struguri roşii: resveratrol – antioxidant, citoprotector, neuroprotector;
  • cafea: acid cafeic – îmbunătăţirea memoriei şi a învăţării, reducerea radicalilor liberi, reducerea expresiei proteinei tau şi AβPP (amyloid β–protein precursor), creşterea expresiei proteinelor sinaptice;
  • peşte, în special cel oceanic de apă rece: omega-3, acid docosahexaenoic (22:6n-3) – efecte asupra funcţiei membranare, modularea neurotransmiţătorilor;
  • fructe, legume (galbene, portocalii, roşii): carotenoizi, de exemplu, leuteină şi zeaxantină – reducerea stresului oxidativ, creşterea enzimelor antioxidante, neurogeneză;
  • fructe, legume (roşii, violete, albastre): antocianine – reducerea stresului oxidativ, reducerea inflamaţiei, reducerea agregării proteinei tau, reducerea apoptozei neuronale;
  • usturoi: allicină, alţi compuşi bioactivi – reducerea inflamaţiei, reducerea oxidării, neuroprotecţie;
  • leguminoase: polifenoli, peptide, saponine şi carotenoizi – interacţiunea cu receptorii membranei celulare, inhibarea enzimelor cheie;
  • leguminoase: folat – reducerea Hcy (aminoacidul homocisteină);
  • fructe cu coajă lemnoasă, migdale, alune şi nuci: acizi fenolici, de exemplu, acid cafeic – protecţie împotriva toxicităţii induse de βA (beta-amiloid), reducere a fosforilării proteinelor tau;
  • nuci, migdale, alune şi non-flavonoide, de exemplu, lignani din seminţele de in şi susan: – îmbunătăţirea neurodegenerării induse de βA, protecţia împotriva stresului oxidativ, activitate anticolinesterazică, inhibarea căilor de semnalizare inflamatorie;
  • fructe cu coajă lemnoasă, migdale, alune şi nuci flavonoide: quercetină – citotoxicitate indusă de βA 1-42, oxidarea proteinelor, peroxidarea lipidelor şi atenuarea apoptozei;
  • ulei de măsline: oleuropeină, oleocanthal – antioxidant, protecţia celulelor nervoase, reducerea nivelului de βA, prevenirea agregării βA, reducerea expresiei glutaminilciclazei, reducerea inflamaţiei, reducerea agregării βA, modularea clearance-ului βA;
  • ardei: capsaicină – depunerea de tau, apoptoza şi atenuarea disfuncţiei sinaptice;
  • produse din soia: genisteină – reducerea stresului oxidativ, protecţia mitocondrială, reducerea apoptozei, ameliorarea inflamaţiei, reducerea sintezei βA, reducerea formării plăcii senile;
  • condimente: scorţişoară, ghimbir, piper, şofran – suprimarea inflamaţiei, antioxidant, inhibarea acetilcolinesterazei şi a agregării βA;
  • turmeric, pudră curry: curcumină – prevenirea agregării βA, protecţia neuronilor, îmbunătăţirea funcţiei sinaptice;
  • legume crucifere: izotiocianaţi – antioxidant, antiinflamator, suprimarea activităţii acetilcolinesterazei;
  • legume cu frunze verzi: folat, luteină, filochinonă – reducerea Hcy, antioxidant, antiinflamator;
  • cereale integrale: acizi fenolici – antioxidant, antiinflamator, antimicrobian.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel