Din cuprinsul articolului
A fost descoperită cheia tinereții eterne. Este posibil ca cercetătorii să fi făcut o descoperire majoră în căutarea tinereții eterne, potrivit unui nou studiu.
Oamenii de știință maghiari au descoperit elemente care ne pot destabiliza codurile genetice și pot provoca îmbătrânirea. Echipa de cercetare a găsit o modalitate de a controla aceste elemente care au crescut durata de viață a viermilor cu până la o treime.
Studiul, publicat recent în revista Nature Communications, speră să aducă o mai bună înțelegere a ADN-ului nostru și a căilor care îl controlează va face posibilă prelungirea duratei de viață în viitorul apropiat.
Părți din ADN-ul nostru care se pot mișca în codul nostru genetic au stat la baza studiului cercetătorilor dr. Ádám Sturm și Dr. Tibor Vellai de la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta. Cercetătorii au descoperit că aceste elemente, numite „elemente transposabile” (TE), destabilizază codul genetic și provoacă îmbătrânirea atunci când se mișcă prea mult. Oamenii de știință au identificat, de asemenea, un proces specific, numit „calea Piwi-piRNA”, care ajută la controlul acestor TE.
Cercetătorii au văzut această cale acționând în anumite celule care nu îmbătrânesc, cum ar fi celulele stem canceroase și enigmatica Turritopsis dohrnii – cunoscută în mod obișnuit ca „meduzele nemuritoare”. În timp ce meduzele nu sunt imune la moartea prădătorilor sau a altor mijloace, capacitatea lor de a comuta între etapele vieții ca răspuns la stres înseamnă că, teoretic, ar putea trăi pentru totdeauna.
Într-un experiment, Dr. Sturm și Dr. Vellai au consolidat această cale într-un vierme numit Caenorhabditis elegans – care a crescut incredibil durata de viață a viermelui cu până la 30%.
Oamenii de știință au teoretizat anterior despre relația profundă dintre sistemul Piwi-piRNA și conceptul intrigant al nemuririi biologice. Cu toate acestea, acest ultim studiu a produs în sfârșit dovada experimentală că controlul activității TE poate prelungi durata de viață, indicând astfel că aceste elemente mobile de ADN joacă un rol crucial în procesul de îmbătrânire.
Cercetătorii au folosit tehnici pentru a „regla în jos” sau a liniști activitatea acestor TE. Când au făcut acest lucru unor TE specifice la viermi, ei au arătat semne de îmbătrânire mai lentă.
De asemenea, atunci când mai multe TE au fost controlate simultan, s-a constatat că efectele de extindere a duratei de viață se multiplică.
„În durata vieții noastre, prin simpla reducere a TE-urilor sau supraexprimarea somatică a elementelor căii Piwi-piRNA, am observat un avantaj semnificativ al duratei de viață statistic. Acest lucru deschide ușa către o multitudine de potențiale aplicații în lumea medicinei și a biologiei”, a explicat dr. Sturm.
Cercetatorii au descoperit, de asemenea, modificari epigenetice – modificari în modul în care funcționează genele – în ADN-ul acestor viermi pe masură ce îmbătrânesc, în special în TE.
S-a observat că aceste modificări, cunoscute sub denumirea de metilare a ADN-ului N6-adeninei, cresc transcripția TE și sărituri pe măsură ce animalul îmbătrânește.
Cercetătorii au subliniat consecințele potențiale de modificare a vieții – sau de extindere a vieții – ale ultimului lor studiu, spunând că ar putea duce la modalități de prelungire a vieții și de îmbunătățire a sănătății în anii următori.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…