Categories: Ştiri sănătate

A fost descoperit un efect secundar al vaccinurilor Covid, în rândul femeilor

A fost descoperit un efect secundar al vaccinurilor Covid. Un studiu recent publicat de autoritățile sanitare franceze indică faptul că riscul de apariție a tulburărilor menstruale este în mod „ușor crescut” în primele trei luni după administrarea unui vaccin anti-COVID bazat pe ARN mesager. Această constatare, prezentată miercuri, a generat dezbateri în comunitatea științifică, deși există încă controverse în legătură cu această posibilă legătură, conform unui raport AFP.

Potrivit studiului, efectuat de organizația Epi-Phare, care cuprinde autoritatea pentru medicamente și securitate socială din Franța, există o creștere cu 20% a riscului de sângerare menstruală abundentă, necesitând tratament spitalicesc în decurs de 1 până la 3 luni după administrarea primei doze a vaccinului produs de Pfizer sau Moderna. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a inclus anterior sângerările menstruale abundente ca posibil efect secundar al acestor vaccinuri cu ARN mesager.

Risc de tulburări menstruale după vaccinare

Studiile efectuate în acest domeniu prezintă însă contradicții, afirmă AFP. Studiul realizat de Epi-Phare furnizează argumente susținătorilor existenței unei astfel de legături. Cercetătorii au analizat starea de vaccinare a mai multor mii de femei spitalizate pentru sângerare menstruală abundentă în 2021 și 2022, comparând situația lor cu un grup de control alcătuit din femei care nu au avut nevoie de tratament pentru această problemă.

Concluzia studiului indică că riscul de tulburări menstruale este „puțin mai mare” după prima administrare a vaccinului Moderna sau Pfizer, fiecare fiind administrat în două doze consecutive. Acest risc persistă timp de trei luni și apoi dispare, chiar și după administrarea unei doze de rapel ulterioare.

Totuși, aceste rezultate diferă de cele ale unui studiu realizat în Suedia și publicat în primăvara anului 2023 în revista BMJ, care estima că nu există dovezi solide ale unei legături între vaccinarea anti-COVID și tulburările menstruale.

În fața acestor concluzii diferite, cercetătorii de la Epi-Phare au invocat diferențe de metodologie între cele două studii, menționând în special perioada de risc luată în considerare și opțiunea de a aștepta o lună după prima doză de vaccin în cadrul studiului lor.

Recent Posts

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

12 minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

42 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

o oră ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

12 ore ago

Citeste si: