Sari la conținut

A fost descoperit un efect secundar al vaccinurilor Covid, în rândul femeilor

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

A fost descoperit un efect secundar al vaccinurilor Covid. Un studiu recent publicat de autoritățile sanitare franceze indică faptul că riscul de apariție a tulburărilor menstruale este în mod „ușor crescut” în primele trei luni după administrarea unui vaccin anti-COVID bazat pe ARN mesager. Această constatare, prezentată miercuri, a generat dezbateri în comunitatea științifică, deși există încă controverse în legătură cu această posibilă legătură, conform unui raport AFP.

Potrivit studiului, efectuat de organizația Epi-Phare, care cuprinde autoritatea pentru medicamente și securitate socială din Franța, există o creștere cu 20% a riscului de sângerare menstruală abundentă, necesitând tratament spitalicesc în decurs de 1 până la 3 luni după administrarea primei doze a vaccinului produs de Pfizer sau Moderna. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a inclus anterior sângerările menstruale abundente ca posibil efect secundar al acestor vaccinuri cu ARN mesager.

Risc de tulburări menstruale după vaccinare

Studiile efectuate în acest domeniu prezintă însă contradicții, afirmă AFP. Studiul realizat de Epi-Phare furnizează argumente susținătorilor existenței unei astfel de legături. Cercetătorii au analizat starea de vaccinare a mai multor mii de femei spitalizate pentru sângerare menstruală abundentă în 2021 și 2022, comparând situația lor cu un grup de control alcătuit din femei care nu au avut nevoie de tratament pentru această problemă.

Concluzia studiului indică că riscul de tulburări menstruale este „puțin mai mare” după prima administrare a vaccinului Moderna sau Pfizer, fiecare fiind administrat în două doze consecutive. Acest risc persistă timp de trei luni și apoi dispare, chiar și după administrarea unei doze de rapel ulterioare.

Totuși, aceste rezultate diferă de cele ale unui studiu realizat în Suedia și publicat în primăvara anului 2023 în revista BMJ, care estima că nu există dovezi solide ale unei legături între vaccinarea anti-COVID și tulburările menstruale.

În fața acestor concluzii diferite, cercetătorii de la Epi-Phare au invocat diferențe de metodologie între cele două studii, menționând în special perioada de risc luată în considerare și opțiunea de a aștepta o lună după prima doză de vaccin în cadrul studiului lor.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel