O echipă de cercetători britanici au testat un nou tratament pentru bolile degenerative ale retinei, iar rezultatele au fost uimitoare.
Primele teste au fost făcute pe şoareci complet orbi, cărora le-au injectat în ochi celule fotoreceptoare. Conform cercetătorilor de la Universiatea Oxford şoarecii şi-au recăpătat vederea, însă nu se ştie exact în ce măsură.
Echipa de la Oxford declară că descoperirile lor sunt apropiate de tratamentele care ar putea fi folosite şi la oameni care au boli degenerative ale ochilor ca retinita pigmentară, o afecţiune în care pacienţii îşi pierd vederea trpatat odată cu distrugerea celulelor fotoreceptoare.
Pentru studiu, cercetătorii au folosit şoareci care îşi pierduseră de tot celulele de detecare a luminii şi nu puteau face diferenţa dintre întuneric şi lumină cărora le-au injectat celule care să reconstruiscă retina. La două săptămâni după ce au fost injectate aceste celule, retina s-a vindecat conform studiilor publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences journal.
,,Am recreat întreaga structură a retinei, prima dovadă că poţi să iei un şoarece orb, să-i injectezi celulele şi să reconstruieşti întregul strat sensibil la lumină, a declarat Profesorul Robert MacLaren
Studiile anterioare au avut rezultate similare cu şoareci a căror retină era parţial afectată. ,,Dar studiul actual e ca şi cum ai reparara întreg monitorul unui calculator , nu doar un pixel”, a mai adăugat MacLaren
Şoarecii au fost testaţi pentru a vedea dacă fug din zonele luminoase, atunci când pupilele lor se micşorează ca răspuns la lumină şi au fost scanaţi pentru a vedea dacă informaţiile vizuale sunt procesate de creier.
Profesorul Pete Coffee de la Institute of Ophthalmology la University College London a declarat că rezultatele studiului sunt foarte importante, deoarece au vizat cele mai relevante şi grave cazuri de orbire, însă vor fi mai utile atunci când vor demonstra şi calitate vederii.
În prezent, se fac şi teste pe oameni cu celule stem embrionare, la spitalul Moorfields Eyela pacienţii cu boala Stargardt (afecțiune oftalmologică, transmisă genetic, ce duce treptat la pierderea parțială sau totală a vederii centrale la ambii ochi). Primele rezultate sugerează că tehnica este sigură, însă pentru rezultate de încredere, testele vor mai dura câţiva ani.
De asemenea, sunt testate şi chipuri pentru retină şi ochi bionici, la pacienţii cu retinită pigmentară.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…