Deși majoritatea bărbaților se implică într-o relație cu gândul că vor rămâne fideli, în orice cuplu la un moment dat intervine obișnuința și dorința de a cunoaște și alte persoane de a experimenta ceva nou. La bărbați, dorința este mai acută și mai greu controlabilă decât la femei.
Cercetătorii japonezi au descoperit, însă un medicament care îi face pe bărbaţi să le rămână fideli partenerelor. După ce au analizat modul în care mai multe medicamente antibacteriene afectează felul în care gândesc bărbaţii şi deciziile pe care le iau aceştia, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că un antibiotic i-ar determina pe bărbaţi să nu mai înşele.
„Acest studiu arată că minociclina este primul medicament care a demonstrat că poate reduce efectul honey trap în rândul bărbaţilor tineri”, au declarat autorii studiului. „Honey trap” se referă la sentimentul fals de încredere creat de senzaţia de excitare pe care o experimentează un bărbat atunci când intră în contact cu o femeie atrăgătoare. În loc să evalueze cât de demnă de încredere este o femeie pe baza factorilor sociali, un bărbat aflat în această situaţie se lasă învins de cât de atrăgătoare este aceasta.
În studiu, oamenii de ştiinţă au încercat să găsească un remediu farmacolog pentru a le permite bărbaţilor să se ferească de efectul „honey trap”.
Pentru început au folosit minociclina, un antibiotic folosit de regulă pentru infecţiile respiratorii precum pneumonia, cu rol de a inhiba răspândirea infecţiei. Uneori, minociclina este prescrisă şi împotriva acneei, infecţiilor de piele precum boala Lyme sau MRSA. Recent, medicamentul a fost evaluat ca potenţial tratament pentru alienarea simptomelor ale unor boli mintale precum depresia sau schizofrenia.
Cercetătorii de la universităţile Waseda şi Kyushu au realizat studiul pe un număr de 98 de bărbaţi împărţişi în 2 grupuri. Un grup a primit doze orale de minociclină în timp ce al doilea grup a urmat un tratament placebo. Ulterior, toţi participanţii au fost însemnaţi să se uite la o serie de 8 fotografii în care erau surprinse femei atrăgătoare şi să afirme care dintre protagoniste şi se părea că este de încredere.
Bărbaţii au primit câte 1.300 de yeni pe care să îi distribuie femeilor din imagini in funcţie de cât de multă încredere inspirau. Apoi, participanţii au fost rugaţi şi să estimeze cât de atrăgătoare era fiecare femeie.
Ceea ce nu ştiau bărbaţii era că femeile fuseseră instruite să îi trădeze pe toţi indiferent de suma de bani pe care o primeau.
La finalul studiului, specialiştii au constatat că înainte de a lua minociclină, bărbaţii judecau încrederea inspirată de o femeie doar pe baza aspectului ei fizic. Totuşi, după administrarea minociclinei, bărbaţii au reuşit să privească dincolo de înfăţişare şi să ia o decizie bazată mai mult pe argumente logice.