Categories: Ştiri sănătate

A fost descoperit medicamentul care poate bloca virusul SARS-CoV-2

Cercetările italiene arată că prin stimularea celulelor umane și mascarea receptorului ACE2, „poarta” coronavirusului poate fi închisă. 

Un nou drum a fost deschis în Italia pentru a lupta împotriva pandemiei de Covid-19: noua tehnică brevetată are ca scop prevenirea pătrunderii în celule atât a virusului SarsCoV2, cât și a variantelor acestuia. Publicat în revista Pharmacological Research, cercetarea este rezultatul colaborării dintre Institutul Italian de Tehnologie (IIT), Scuola Superiore Sant’Anna și Universitatea din Milano.

Scopul, acum, este acela de a perfectiona tehnica de a obtine o noua generatie de medicamente anti-Covid, altele decat vaccinuri si anticorpi monoclonali, si ar putea ajunge pe piață în doi ani.

Două noutăți sunt pe traseul deschis de Paolo Ciana (Universitatea din Milano), Vincenzo Lionetti (Scuola Superiore Sant’Anna) și Angelo Reggiani (Iit):

  • prima este precizia foarte mare pe care se bazează tehnica,
  • a doua este să fi mutat atenția de la caracteristicile virusului și ale proteinei sale Spike, la calea de intrare pe care SarsCoV2 o folosește pentru a pătrunde în celule, și anume receptorul Ace2.

Un astfel de medicament ar putea elimina orice mutație covid.

Punctul de plecare au fost catene de acizi nucleici numiti aptameri, capabili sa se lege de molecule si proteine. Cu ajutorul computerului, cercetătorii au identificat două care se leagă de regiunea receptorului Ace2 numită K353 și, de asemenea, interacționează cu una dintre cheile moleculare ale virusului. Dacă firul de acid nucleic ocupă încuietoarea folosită de virus, virusul nu își poate opera cheia și, în consecință, nu poate intra în celulă, potrivit publicatiei La Stampa.

„În mai puțin de un an, prin impulsul emoțional pe care pandemia l-a generat și în noi cercetătorii, printre milioanele de miliarde de posibili candidați am identificat doi aptameri, adică două filamente de ADN, capabile să blocheze infecția: adevărate „măști” pentru celulele atacate de virus.

„Pentru a le face să devină un medicament, va trebui să facem aceste macromolecule să devină stabile, astfel încât să poată fi distribuite în țesuturile țintă și să demonstrăm siguranța tratamentului”, a spus Paolo Ciana.

Se știe că dezvoltarea unui nou medicament durează mult timp, dar Reggiani observă că „aptamerii ADN oferă mai multe avantaje față de un medicament convențional și au timpi de producție mai rapizi”, mai mult, „această pandemie ne-a învățat că, dacă toate eforturile comunității științifice internaționale , instituțiile și investitorii converg, timpii pot fi reduși” și mai mult „credem – spune el – că dacă am putea stimula interesul pentru a ne ajuta în dezvoltarea acestei noi terapii, am putea ajunge la aprobarea unui nou aptamer anti-Covid-19 în termen de 24 de luni”.

Ținta, observă Lionetti, „este să ofere medicului o soluție farmacologică pentru a trata Covid-19 chiar și în formele sale cele mai grave. S-a emis ipoteza că severitatea bolii depinde de viteza de răspândire a virusului între celulele corpului nostru din care derivă amploarea leziunii directe a organelor și mediată de răspunsul inflamator.

Spărgând Ace2, ușa pe care coronavirusul o folosește pentru a pătrunde în celulele noastre, fără a o sparge, am putea preveni formele severe ale bolii.

Alegerea aptamerului ADN merge și în direcția nesolicitarii sistemului nostru imunitar, așa cum ar putea face o proteină”.

S-a emis ipoteza că severitatea bolii depinde de viteza de răspândire a virusului între celulele corpului nostru din care derivă amploarea leziunii directe a organelor și mediată de răspunsul inflamator.

 

 

 

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

17 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

36 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

56 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: