Din cuprinsul articolului
Arheologii germani și belgieni au descifrat conținutul unui papirus antic care spune o poveste religioasă, dar care nu este inclusă în Biblia modernă.
Relatarea descrie primul miracol săvârșit de Iisus când avea cinci ani. Acesta corespunde Evangheliei copilăriei lui Toma, iar hârtia este estimată să dateze din secolul al IV-lea sau al V-lea d.Hr. Ar fi cea mai veche copie cunoscută a acestei evanghelii.
Descoperirea istorică a fost făcută de Lajos Berkes, profesor la Institutul de Creștinism și Antichitate de la Universitatea Humboldt din Berlin, și Gabriel Nocchi Macedo, profesor de papirologie la Universitatea din Liège, Belgia.
Rezultatele cercetării lor au fost publicate în revista Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik. Papirusul detaliază un miracol făcut de pruncul Iisus în fața tatălui său, Iosif.
Papirusul descrie această anecdotă, care, totuși, nu a fost inclusă în Biblie. Prin urmare, a fost considerată apocrifă:
„Iisus se joacă pe malul unui pârâu curgător și modelează douăsprezece vrăbii din lutul moale pe care îl găsește în noroi. Tatăl său, Iosif, îl mustră și îl întreabă de ce face astfel de lucruri în Sabatul Sfânt. Apoi băiatul dă viață figurinelor de lut”, se arată în fragment.
Această relatare este una dintre numeroasele minuni atribuite lui Iisus în textele apocrife, cum ar fi vindecarea lui Iosif după o mușcătură de șarpe și învierea copilului Zeno.
Hârtia antică, de origine egipteană, a ajuns în Germania cu mult înainte de al Doilea Război Mondial, potrivit cercetătorilor.
Micul pergament măsoară 11 centimetri lungime pe 5 centimetri lățime și conține 13 rânduri scrise în greacă, cu aproximativ 10 litere pe rând. Arheologii au confirmat autenticitatea materialului, excluzând posibilitatea unei fraude.
„S-a crezut că este un document cotidian, precum o scrisoare privată sau o listă de cumpărături, deoarece scrisul de mână este atât de stângaci”, au spus ei. Acesta reprezintă cea mai timpurie dovadă a acestui pasaj și cea mai apropiată de original.
„Am observat mai întâi cuvântul „Iisus” în text și apoi, comparându-l cu multe alte papirusuri digitalizate, l-am descifrat literă cu literă”, a explicat Berkes. Aceștia au folosit termeni cheie ai creștinismului timpuriu, precum „cotcodăceală” și „ramură”, și au confirmat că documentul a fost scris în întregime în greacă.
Codul Numeric Personal (CNP) este un identificator unic atribuit fiecărei persoane născute sau rezidente în…
Alegeri prezidențiale. 14 candidați pe buletinul de vot. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi…
19 milioane de români sunt aşteptaţi, duminică, 24 noiembrie, la urne, în cele aproape 19.000…
La ce oră se închid secțiile de votare in cele aproape 19.000 de secții de…
Numerologul Mihai Voropchievici a dezvăluit, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, care sunt cele patru zodii…
Zi neagră pentru muzica românească! Marius Baţu, o legendă a muzicii folk, s-a stins din…