Sari la conținut

A fost autorizat un nou tratament pentru ALZHEIMER! Cât de eficient este…

boala alzheimer
Sursă foto: Pixabay
Alzheimer

Din cuprinsul articolului

A fost autorizat un nou tratament pentru ALZHEIMER, o boală atât de periculoasă, ce se descoperă destul de târziu și îi afectează și pe cei din jurul pacienților bolnavi…

 

Vești bune pentru milioane de oameni care suferă din cauza unei boli degenerative foarte grave, cu efecte și asupra familiilor acestora… Totuși, există și anumite efecte nu tocmai dorite.

Ei bine, autorităţile sanitare din Statele Unite au autorizat un nou medicament pentru Alzheimer menit să reducă declinul cognitiv la pacienţii care suferă de această boală neurodegenerativă, un tratament mult aşteptat după lansarea eşuată a unui medicament anterior cu un mecanism similar în urmă cu un an şi jumătate, informează Sănătatea TV care citează AFP și Agerpress.

Cui se recomandă

Potrivit surselor citate, noul tratament este acum recomandat de Agenţia pentru Medicamente din SUA (FDA) pentru pacienţii care nu au ajuns încă într-un stadiu avansat al bolii.

Acest tratament reprezintă „un progres important în lupta noastră pentru a trata eficient boala Alzheimer”, care afectează aproximativ 6,5 milioane de americani, a spus FDA într-un comunicat, potrivit Agerpres, mai scrie Sănătatea.TV.

Lecanemab vizează depozitele unei proteine numite beta-amiloid. Deşi cauza bolii Alzheimer continuă să nu fie deplin înţeleasă, pacienţii prezintă plăci de amiloid în creier, care se formează în jurul neuronilor şi în cele din urmă îi distrug, ceea ce provoacă pierderea memoriei, caracteristică acestei boli.

Efecte adverse grave

Autorizarea FDA se bazează pe rezultatele studiilor clinice care arată că medicamentul reduce plăcile de amiloid.

De asemenea, agenţia menţionează rezultatele unor studii clinice mai extinse, publicate recent într-un jurnal ştiinţific. Realizate pe aproape 1.800 de persoane urmărite timp de 18 luni, acestea au evidenţiat o reducere cu 27% a declinului cognitiv la pacienţii trataţi cu lecanemab.

Studiile au evidențiat efecte adverse grave. Unii pacienţi trataţi au suferit hemoragii cerebrale. În plus, cel puţin o persoană care a primit tratamentul a murit. FDA a inclus un avertisment cu privire la riscul de sângerare în informaţiile despre medicament.

Acesta este al doilea tratament pentru Alzheimer aprobat recent de FDA, după Aducanumab în iunie 2021. Lansarea acestuia din urmă nu a avut parte de succesul aşteptat. Autorizarea sa a stârnit controverse, unii experţi criticând lipsa dovezilor privind eficacitatea sa.

Utilizarea sa a fost ulterior limitată la persoanele cu cazuri moderate ale bolii. Un raport recent al Congresului american a criticat preţul său exorbitant (56.000 de dolari pe an), iar sistemul federal de asigurări de sănătate Medicare, destinat persoanelor vârstnice, a spus că îl va rambursa doar dacă este realizat în cadrul unor teste clinice, mai notează Sănătatea TV.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel