Sari la conținut

A fost aprobat primul medicament pentru boala ficatului gras. „Este un moment istoric”

Ciroza este o afecțiune cronică a ficatului
Sursă foto: Pixabay

Joi, autoritățile sanitare din SUA au aprobat primul medicament  boala ficatului gras, o condiție ce afectează milioane de oameni din întreaga lume, conform informațiilor AFP.

Produs de Madrigal Pharmaceuticals, noul tratament este destinat pacienților adulți diagnosticați cu steatohepatita non-alcoolică (NASH), care prezintă fibroză hepatică.

NASH este caracterizată prin acumularea neobișnuită de grăsimi în ficat, provocând o inflamație cronică a acestuia și înlocuirea treptată a celulelor hepatice cu țesut cicatricial (fibroză), care poate evolua în ciroză sau cancer hepatic.

Legată în mod direct de obezitate, această afecțiune reprezintă un segment semnificativ pe piața farmaceutică.

Anunțul Food and Drug Administration (FDA) din SUA oferă „speranță pentru milioane de americani”, potrivit unui comunicat al American Liver Foundation.

Primul medicament pentru boala ficatului gras

Conform fundației, se preconizează că NASH va deveni principala cauză de transplant hepatic în SUA până în 2025.

Se estimează că între 6 și 8 milioane de americani ar putea beneficia de acest tratament, un număr așteptat să crească, conform estimărilor citate de FDA.

Până acum, „pacienții nu aveau la dispoziție un medicament care să vizeze în mod specific afectarea ficatului”, a spus Nikolay Nikolov, director la FDA, printr-un comunicat.

Tratamentul, care se administrează oral o dată pe zi, trebuie însoțit de o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate.

Aprobarea se bazează pe rezultatele unui studiu clinic desfășurat pe aproximativ 900 de persoane, evidențiind beneficii semnificative după 12 luni de tratament, în comparație cu grupul care a primit placebo.

Efectele secundare cele mai comune au fost diareea și greața.

„Această aprobare marchează punctul culminant a 15 ani de cercetare”, a afirmat Bill Sibold, liderul Madrigal Pharmaceuticals, printr-un comunicat, descriind momentul drept „istoric” pentru sector.

Pacienții din SUA vor avea acces la tratament începând cu luna aprilie, în farmaciile specializate, conform declarațiilor companiei.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel