Pacienții români se vor putea trata, la alegere, la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurări de Sănătate: practic, pacientul va putea „lua cu el” la privat suma pe care CNAS o decontează în prezent, la Stat, pentru serviciul medical respectiv, urmând să plătească din buzunar doar diferența de bani dintre această sumă și tariful de la privat. Ordonanța de Urgență ce prevede introducerea unei contribuții personale (coplată) pentru serviciile medicale private a fost adoptată în ședința de Guvern de miercuri.
Care este noutatea majoră pe care ar urma să o aducă OUG privind coplata, comparativ cu legislația actuală:
- Până la adoptarea acestei OUG, legislația permitea ca medicii să dea trimitere pentru ca pacienții să facă analize și diverse proceduri la laboratoare sau clinici private, însă se puteau deconta la privat doar analizele și serviciile medicale care aveau același cost ca la stat. În general, era vorba despre analize și proceduri simple, precum analize de sânge sau radiografii.
- Niciun serviciu medical pe care privatul nu îl putea lăsa la același preț ca la stat, din cauză că nu era rentabil pentru el, ci prețul era mai mare, nu putea fi decontat de Casa de Asigurări, potrivit legislației, până la adoptarea acestei OUG.
- Principiul OUG adoptate îi avantajează, la o primă vedere, pe plătitorii de contribuții care se plâng că, atunci când își fac analizele la privat, plătesc costul integral și nu beneficiază de banii plătiți obligatoriu pe asigurarea de sănătate – spun reprezentanții asociațiilor de pacienți consultați de HotNews.ro.
- Surse din asociațiile de pacienți au atras însă atenția că măsura nu reprezintă o premieră, ci s-a mai aplicat în România până acum mai puțin de 3 ani, însă a eșuat și a fost suspendată după ce s-a constatat că unele clinici private au abuzat de ea – reușeau să „umfle prețurile” în așa fel încât atât pacientul, cât și Casa de Asigurări plăteau sume mai mari decât ar fi trebuit, conform legii.
Citit mai mult pe HotNews.ro.