Din cuprinsul articolului
Protocolul de tratament a pacienților infectați cu coronavirus a fost schimbat, astfel medicii de familie vor putea prescrie un tratament pentru cei care se confruntă cu o formă ușoară sau medie a bolii. Astfel, pentru acești pacienți este recomandat favipiravir, un antiviral prescris până acum doar de către medicii specialişti din spitale.
Plaquenilul, un medicament creat iniţial pentru afecţiunile reumatice şi dermatologice, este scos din noul protocol de tratament al pacienţilor cu Covid actualizat de Ministerul Sănătăţii.
Ivermectina este total nerecomandată, cu argumentul că ”date publicate până în prezent nu susţin recomandarea utilizării sale”.
Noul protocol de tratament pentru pacienţii infectaţi cu Sars Cov 2, actualizat de Ministerul Sănătăţii a fost publicat în Monitorul Oficial.
Dr. Virgil Musta: „Medicii de familie pot folosi favipiravirul, antiviralul injectabil remdesivir este lăsat pentru uzul în spital”
„S-a considerat că este nevoie să actualizăm protocolul pentru că au apărut date noi în literatură legate de terapia Sars Cov 2 şi am vrut ca acest protocol să fie cât de cât upgradat noilor interpretări şi descoperiri ştiinţifice. În mare, el menţine terapia şi structura protocolului iniţial, în care se face o apreciere legată de tratamentul anti-viral, tratamentul cortico-terapic şi tratamentul anticoagulant, care sunt principalele tratamente etiologice şi patogenice din această afecţiune. Are în schimb un capitol nou, important, recomandări pentru medicii de familie, pentru că în vechiul prorocol nu existau astfel de recomandări. S-a constatat că în ultimul timp medicii de familie sprijină foarte mult activitatea în lupta cu infecţia Sars Cov 2, activitatea noastră, a specialiştilor, şi am constatat că este important şi oportun să facem recomandări şi pentru aceştia, cu atât mai mult cu cât foarte mulţi pacienţi rămân şi se tratează la domiciliu, şi atunci acest tratament este bine să fie făcut pe baze ştiinţifice, pe nişte recomandări clare.
Un element nou, important, este că li se permite medicilor de familie să administreze tratament anti-viral oral, deoarece noile date arată că acest tratament oral este eficient în prima săptămână de boală. Cu cât este administrat mai devreme, cu atât eficienţa acestuia creşte.
Din păcate, la nivelul spitalului, aceşti pacienţii ajung cu forme severe, în etapele următoare ale evoluţiei infecţiei, şi de aceea s-a considerat că este oportun să dăm posibilitatea medicilor de familie să administreze această terapie ca să avem eficienţă şi să nu se ajungă la forme severe.
Medicii de familie pot folosi antiviralul oral, care este favipiravirul, pentru că acesta se foloseşte în formele uşoare şi medii de boală, în formele medii şi severe se foloseşte antiviralul injectabil, care este remdesivirul, şi care este lăsat pentru uzul în spital”, a explicat într-un interviu acordat News.ro medicul Virgil Musta.
Ivermectina, nerecomandată în Covid-19 în România.
„Pe de altă parte, au fost făcute recomandări în medicaţia care este în mare dispută la ora actuală, şi anume ivermectina, şi s-au făcut recomandări legate de ceea ce ghidurile europene şi americane fac referire, şi a ultimei recomandări a Agenţiei Europene a Medicamentului, care spune că eficienţa nu este dovedită, studiile sunt încă puţine, efectele toxice sunt destul de mari dacă se administrează în doză mare, şi se poate administra doar pe studii clinice, aceasta este recomandarea Agenţiei Europene, cât şi a Agenţiei Medicamentului din România.
Au fost făcute câteva referiri la anticorpii monoclonali, care sunt în evaluare în Uniunea Europeană, avem speranţa că vor intra cât de curând şi la noi în ţară, pentru că este un tratament eficient, dar nu a fost pus pe tabelul medicaţiei care se utilizează deoarece încă nu există această avizare de a fi utilizată la noi în ţară”, a precizat dr. Musta.