Sari la conținut

A doua persoană din lume care a primit o inimă de porc. Primul pacient a murit la 2 luni de la intervenție însă acum medicii au modificat procedura

Din cuprinsul articolului

A doua persoană din lume care a primit o inimă de porc. Chirurgii americani au transplantat o inimă de porc modificată genetic la un pacient, fiind al doilea din istorie supus unei astfel de acțiuni experimentale.

Primul pacient din lume căruia i s-a transplantat o inimă de porc modificat genetic a murit la două luni după operație.

La două zile după intervenție, bărbatul spunea glume și putea să stea pe un scaun, au declarat vineri medicii din Maryland, citați de CNN.

Bărbatul în vârstă de 58 de ani, veteran al Marinei Militare, se afla în fața unei morți sigure din cauza unei insuficiențe cardiace, dar alte probleme de sănătate au făcut ca el să nu fie eligibil pentru un transplant de inimă tradițional, potrivit medicilor de la University of Maryland Medicine.

„Cel puțin acum am speranță și am o șansă”, a declarat Lawrence Faucette, din Frederick, Maryland, într-o înregistrare video realizată de spital înainte de operația de miercuri: „Voi lupta cu dinții pentru fiecare respirație în plus”.

Următoarele săptămâni vor fi critice

Deși următoarele câteva săptămâni vor fi critice, medicii se declară încântați de reacția lui Faucette la organul de porc. Dr. Bartley Griffith, care a făcut transplantul, a declarat pentru The Associated Press că medicii simt „un mare privilegiu, dar și multă presiune”.

Aceeași echipă din Maryland a făcut anul trecut primul transplant din lume al unei inimi de porc modificate genetic, la David Bennett, care a supraviețuit doar două luni.

Există o uriașă lipsă de organe umane donate pentru transplant, iar încercările de transplanturi de organe de la animale la oameni au eșuat timp de decenii, deoarece sistemul imunitar al oamenilor a distrus imediat țesutul străin. Acum, oamenii de știință încearcă din nou, folosind porci modificați genetic pentru a le face organele mai similare cu cele umane.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel