Sari la conținut

A doua cauză de DECES la nivel mondial. Ce ucide 1 din 8 oameni

bacterii intestinale
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
bacterii periculoase pentru organism

Suntem înconjurați de bacterii. Sunt în pământul pe care mergem, în mâncarea pe care o mâncăm, în apa pe care o bem. Ele trăiesc în interiorul nostru.

De cele mai multe ori, conviețuirea noastră cu aceste ființe minuscule este pașnică; unele ne sunt chiar benefice. Dar există un mic grup printre ele care ne poate cauza anumite probleme; de fapt, infecțiile cauzate de doar 33 de specii ,împreună, constituie a doua cauză de deces în lume, doar după bolile cardiovasculare.

Aceasta este concluzia unui articol publicat în prestigioasa revistă științifică The Lancet, care, pe baza datelor din 2019 Global Burden of Diseases și Global Research on Antimicrobial Resistance, a estimat că 7,7 milioane de decese în 2019, înainte de izbucnirea epidemiei pandemia de coronavirus, au fost cauzate direct de acest grup de agenți patogeni. Această cifră este echivalentă cu unul din opt decese la nivel mondial.

Mai mult de 80% din încărcătura mortală de agenți patogeni

Autorii lucrării explică că au selectat aceste 33 de specii deoarece reprezintă mai mult de 80% din povara fatală a tuturor agenților patogeni. Acest lucru este interesant, deoarece majoritatea dintre ele nu sunt specii cu mortalitate ridicată: mai degrabă, sunt omniprezente.

Pe de altă parte, trebuie avut în vedere faptul că rezistența la antibiotice pe care o dezvoltă multe tulpini ale acestor specii contribuie și ea la această povară în creșterea mortalității, ceea ce face deosebit de dificil de tratat, în special cazurile nosocomiale (care au originea în spațiile spitalicești).

Un alt aspect de care s-au ocupat este tipul de infecție, selectând în mod specific unsprezece tipuri (printre acestea, cele ale căilor respiratorii inferioare, cele ale fluxului sanguin sau gastro-intestinale).

Este pentru prima dată când au fost făcute estimări globale ale deceselor care au loc la nivel mondial din cauza acestor agenți patogeni și, din acest motiv, rezultatele par să intre în conflict cu date precum cele ale OMS, care plasează cancerul pe același loc în clasamentul sinistru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel