Din cuprinsul articolului
Intoxicație cu apă. Ray Jordan, în vârstă de 10 ani, a fost diagnosticat cu intoxicaţie cu apă, după ce ar fi băut prea multe lichide într-un timp foarte scurt. Băiatul a fost transportat de urgență la Spitalul de Copii Prisma Health din Columbia, Carolina de Sud.
Băiatul se jucase afară cu verii săi şi, din cauza temperaturilor caniculare, copilul a simţit nevoia să bea şase sticle de o jumătate de litru de apă într-o oră. În scurt timp a început să vomite, a devenit letargic şi şi-a pierdut funcţiile motorii. Medicii care l-au examinat la spital au descoperit niveluri extrem de scăzute de sodiu în sânge, o afecțiune care apare atunci când rinichii nu pot face față aportului excesiv de apă.
Părinții lui Ray, Stacy și Jeff Jordan și-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea fiului lor. Aceştia au spus că a început să se simtă brusc rău, părea în stare de ebrietate, cu deficiențe motorii și incapabil să-și controleze capul sau brațele, relatează Mirror.
„Se jucase afară cu verii lui. Erau în cerc în jurul casei, o grămadă de băieți jucându-se împreună, sărind pe trambulină, nimic ciudat. Intrase și își luase niște apă. Ceea ce nu ne-am dat seama a fost cât de mult a băut. A început să aibă probleme – nu-şi mai putea controla capul, braţele, nimic. Funcțiile lui motorii au dispărut. L-am dus direct la Richland Children’s în acel moment. Aproape părea că era drogat, beat, chiar și cu handicap mintal”, povestesc părinţii.
Medicii au descoperit că avea şi acumulare de lichid în jurul creierului, fapt care i-a cauzat durerile sevee de cap. Pentru a gestiona acest lucru, i-au administrat lichide care să-l ajute să urineze și să-și regleze nivelurile de sodiu și potasiu din sânge. Ray și-a revenit în cele din urmă și nu a experimentat niciun efect de durată.
Incidentul i-a învăţat pe părinții săi importanţa alternării între apă și lichidele speciale pentru sportivi necesare în zilele călduroase pentru a menține echilibrul electrolitic. Familia este recunoscătoare personalului spitalului și speră că povestea lor va crește gradul de conștientizare cu privire la pericolele intoxicației cu apă, în special în timpul verii.
Cunoscută și sub denumirea de otrăvire cu apă, intoxicația cu apă este o perturbare a funcției creierului cauzată de consumul excesiv de apă, care crește cantitatea de apă din sânge. Acest lucru poate dilua electroliții, în special sodiul, din sânge, potrivit Medical News Today.
Când o persoană consumă o cantitate excesivă de apă și celulele din creier încep să se umfle, presiunea din interiorul craniului crește. Acest lucru provoacă primele simptome ale intoxicației cu apă, care includ:
dureri de cap
greaţă
vărsături
Cazurile severe de intoxicație cu apă pot produce simptome mai grave, cum ar fi:
O acumulare de lichid în creier se numește edem cerebral. Acest lucru poate afecta trunchiul cerebral și poate provoca disfuncții ale sistemului nervos central. În cazurile severe, intoxicația cu apă poate provoca convulsii, leziuni ale creierului, comă și chiar moartea.
Suprahidratarea și intoxicația cu apă apare atunci când o persoană bea mai multă apă decât pot rinichii elimina prin urină. Cantitatea de apă nu este singurul factor – timpul joacă și el un rol.
Potrivit cifrelor dintr-un studiu din 2013, rinichii pot elimina aproximativ 20-28 de litri de apă pe zi, dar nu pot elimina mai mult de 0,8 până la 1,0 litri în fiecare oră. Pentru a evita hiponatremia, este important să nu depășiți cantitatea de apă pe care o pot elimina rinichii.
Autorii studiului raportează că simptomele hiponatremiei se pot dezvolta dacă o persoană bea 3-4 litri de apă într-o perioadă scurtă, deși nu oferă o estimare specifică de timp.
Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 - 20 noiembrie. Perioada 15-20 noiembrie aduce…
Progres revoluționar în tratamentul cancerului pulmonar: Combinația de medicamente care oprește avansarea bolii cu peste…
Cum arată negii cancerigeni. Negii genitali sunt mai mult decât simple excrescențe ale pielii sau…
Detectarea precoce a cancerului este esențială pentru a îmbunătăți șansele de tratament eficient și supraviețuire.…
Saturn, planeta disciplinei și a karmei, a fost retrogradă din iunie 2024, aducând cu sine…
10 lucruri pe care un om inteligent nu le face: Descoperă secretele succesului personal. Inteligența…