Din cuprinsul articolului
A 13-a pensie, un proiect excelent, dar ce șanse sunt să fie implementată și în România o astfel de indemnizașie, așa cum există deja în multe țări din Uniunea Europeană? Ministrul Muncii a oferit detalii.
Noua lege care va aduce un plus în bugetul multor pensionari va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024. După ce digitalizarea datelor din cărțile de muncă a fost efectuată, are loc procesul recalculării, prin care toți românii vor avea parte de mai mulți bani de la stat.
Totuși, În multe țări din Uniunea Europeană, a 13-a pensie a fost implementată. În România, pe de altă parte, șansele ca vârstnicii să beneficieze de o astfel de indemnizație sunt infime, cel puțin în contextul actual.
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a oferit toate detaliile, spunând că o persoană care a lucrat 35 de ani, cu carte de muncă, și-a plătit taxele către stat, are o indemnizație minimă socială de 1.125 de lei. Din toamnă, veniturile i se vor mări cu 87%, primind, în plus, 1.900 de lei.
„Este foarte important de spus că pe simulările noastre, pe o situație în care aveam un pensionar în indemnizație minimă socială care astăzi primea 1.125 lei, de anul viitor pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creșterea va fi de 87%, deci aproape se dublează pensia. Este un plus de 1.900 lei”, a explicat ministrul Muncii.
Din nefericire pentru pensionarii roâni, nu s-a adus în discuție cea de-a 13-a pensie. Cel puțin în 2024, nu par a exista șanse că va fi implementată.
Pentru a se implementa cea de-a 13-a pensie, ar fi nevoie de suficienți bani la bugetul de stat pentru a suplini o astfel de măsură. Dacă s-ar implementa în următoarea perioadă, ar putea duce la mărirea taxelor și impozitelor, spre obținerea de venituri. Scenariul nici nu intră în discuții pentru moment. Oricum, ar fi nevoie și de un referendum pentru adoptarea legii, pe modelul celui care a avut loc în martie 2024 în Elveția.
O metodă prin care se „echivalează” a 13-a pensie în România ar fi ajutoarele pentru vârstnicii care au venituri foarte mici. De la ajutoare alimentare la tichete sociale, bani de la Uniunea Europeană, ajutoare de încălzire, de energie și altele, sunt măsuri prin care autoritățile dau câteva sute de lei pentru cei în nevoie. Adunate, într-un an, pot chiar să depășească valoarea unei pensii, potrivit bugetul.ro.
Părintele Calistrat, de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași, a ajuns faimos pe rețelele de socializare…
Mariana Cojocaru a venit cu o atenționare puternică pentru un semn zodiacal. Plantele se află…
Regina Camilla a tras un semnal de alarmă pe 5 noiembrie, după ce Palatul Buckingham…
Au trecut 2024 de ani de când Iisus a venit în lume și a împărțit…
Numărul persoanelor diagnosticate cu diabet, este în continuă creștere la nivel mondial. Este o patologie…
Un nou val de aer polar urmează să lovească România începând de vineri, 8 noiembrie.…