Din cuprinsul articolului
Inflamația este răspunsul natural al organismului la un traumatism. Aceasta se manifestă în timpul infecțiilor cauzate de bacterii sau viruși, atunci când celulele albe din sânge luptă pentru a ne proteja de agenții patogeni. De asemenea, se poate dezvolta și în cazul unei leziuni, când organismul încearcă să regenereze țesutul vătămat. Deși inflamația se poate reduce cu ajutorul medicamentelor, există o serie de antiinflamatoare naturale care îți pot oferi același efect, în mod natural.
În cazul leziunilor acute, cauzate în general de un impact sau coliziune, cădere sau răsucire, durerea și umflarea țesutului sunt primele semne ale inflamației. Celulele inflamate elimină celulele vătamate și ajută vindecarea.
Anumite alimente și plante au, în mod natural, proprietăți antiinflamatorii și te pot ajuta să vindeci mai repede rănile sau infecțiile care produc inflamația, potrivit romedic.ro.
Simptomele inflamației:
- durerea (din cauza substantelor eliberate de tesutul vatamat)
- umflarea sau edemul (din cauza unui flux mai mare de fluide directionate in acea zona)
- inrosirea (din cauza vasodilatatiei)
- incalzirea (din cauza unui flux mai mare de sange)
- pierderea functiei (din cauza durerii si edemului)
Antiinflamatoare naturale pentru ameliorarea durerii și inflamației
Ghimbir
Ghimbirul are proprietati de reducere a inflamatiei si de grabire a recuperarii musculare, mai ales in febra musculara. Reduce durerile de genunchi la pacientii cu artrita. Acesta are efecte asememanatoare cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, insa fara efecte secundare.
Cireșe
Ciresele au efect antiinflamator, de reducere a durerii si de grabire a procesului de vindecare. Se considera ca beneficiile vin de la antocianina continuta.
Scorțișoară
Scorțișoara are un conținut foarte ridicat în antioxidanți puternici, cum ar fi polifenolii. Conform unui studiu care a comparat activitatea antioxidantă a 26 de condimente, scorțișoara s-a plasat pe primul loc, înainte de alimente bine cunoscute pentru efectul lor antioxidant precum usturoiul sau oregano. De fapt, scorțișoara e atât de puternică încât poate fi folosită ca și conservant alimentar natural.
Lămâie
Acest beneficiu se datorează bioflavonoidelor, componente esențiale ale lămâilor. Întâlnite în special la nivelul cojii, pulpei și a părții de culoare albă a fructului, aceste elemente sunt foarte utile pentru ameliorarea leziunilor. Acționează ca un antibiotic natural puternic, putând ameliora orice tip de inflamație.
Papaya
Papaya este bogata in multe vitamine si minerale, printre cele mai importante sunt enzimele proteolitice, cu rol de reducere a durerii. Se considera ca acestea sunt la fel de puternic precum si alte medicamente antiinflamatoare non-steroidale.