Din cuprinsul articolului
Aceste sunt ultimele declarații ale celor doi oficiali de la Ministerul Sănătații. Acestia au fost demiși în aceată dimineață. 14 aprilie 2021, de către Premierul Cîțu.
Andreea Moldovan: Bucureştiul este de carantină/Vlad Voiculescu: Bucureștiul NU se carantinează de Paști. Ordinului care ar putea băga Capitala în carantină
Potrivit unui document conceput de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, Capitala României ar trebui să fie, deja, în carantină. Aceasta a declarat într-o discuție cu jurnaliștii, marți, 13 aprilie, că Bucureștiul ar trebui să fie în carantină.
„Dacă luăm în calcul grila veche, şi pe acele criterii Bucureştiul este de carantină. Nu, nu aş vrea să distorsionez în acest mod discuţia. Eu nu sunt (?!) politică şi nu fac politică, sunt medic”, a spus Andreea Moldovan.
Secretarul de stat a mai declarat că premierul Cîțu nu știe de prevederile noului ordin.
„Nu ştiu să vă spun dacă a fost o discuţie în mod expres sau nu. Ce vă pot spune este că aceste criterii au fost discutate în Comitetul Tehnico-Ştiinţific, care reprezintă un Comitet Interministerial de Analiză şi Decizie”, a mai spus aceasta.
Vlad Voiculescu: Bucureștiul NU se carantinează de Paști
Pe de altă parte, ministrul Sănătății a precizat că Bucureștiul nu va intra într-un lockdown de Paști.
„Bucureștiul NU se carantineaza de Paști.
S-au publicat noile criterii de carantinare a localităților. Nu trăim într-o nouă realitate, doar s-au clarificat/actualizat criteriile care pot duce către o recomandare de carantinare a unei localități.Nivelul de testare Covid19 devine unul dintre factorii principali, alături de rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI. Se definește de asemenea carantinarea zonală.Ca și până acum, decizia de carantinare se ia pe baza mai multor factori, și nu automat.
Și nu, noile criterii nu duc la carantinarea Capitalei de Paște la fel cum nu duceau nici cele vechi. Niciuna dintre deciziile deja anunțate ale guvernului nu se schimbă”, a scris minsitrul Sănătății pe pagina sa de Facebook.
Noi criterii pentru carantinarea localităților
Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care sunt introduse noi reguli de carantinare a localităților. Printre criteriile luate acum în calcul se numără testele efectuate, rata de infectare, dar și gradul de ocupare a paturilor din unitățile medicale.
În baza ordinului publicat în Monitorul Oficial, criteriile de care depinde carantinarea unei localități sunt:
Criterii pentru instituirea carantinei zonale pentru municipii/zone metropolitane cu peste 100.000 de locuitori: minimum 60 de puncte
- Număr de teste efectuate în ultimele 7 zile
- Rata de pozitivitate în ultimele 14 zile
- Rata de incidență cumulată în 14 zile
- Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile
- Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100
- Grad de ocupare a paturilor ATI în județ
- Grad de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ
Criterii pentru instituirea carantinei zonale pentru restul zonelor: minimum 70 de puncte:
- Rata de incidență cumulată în 14 zile
- Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile
- Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100
- Grad de ocupare a paturilor ATI în județ
- Grad de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ