Sari la conținut

Câte kilograme poți slăbi pe lună, în mod sănătos?

alimente benefice pentru slabit
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce alimente sa consumi la cina ca sa slabești

Deși este foarte tentant să pierzi repede greutatea acumulată în exces, specialiștii recomandă ca acest proces să fie atent monitorizat. Nu este sănătos să slăbești foarte brusc și, de asemenea, acest lucru poate pune o presiune excesivă pe organismul tău. Iată cât este recomandat să slăbești pe lună, într-un ritm normal și echilibrat.

Cori Grămescu, expert în nutriție și fitness, explică de ce nu este bine să pui o foarte mare presiune pe organismul tău atunci când îți dorești să pierzi în greutate. Acest lucru trebuie să se întâmple treptat, într-un ritm echilibrat și familiar cu propriul corp.

Cât poți slăbi pe lună, în mod sănătos?

„Cred că cea mai frecventă întrebare pe care o primesc la începutul de program de la toate clientele mele este: Câte kilograme pot slăbi?

Poţi să slăbeşti, realist vorbind, 3-4 kilograme pe lună, cu disciplină şi efort. Nu e bine să țintești mai mult de 5-10 kg sub limita înălţimii tale. Să zicem că ai 1.65 înălţime. O să poţi ajunge sănătos până la 55-60 de kilograme, depinzând de conformaţie, punct de plecare şi istoric al greutăţii corporale.
În momentul în care te-ai hotărât să slăbeşti, trebuie să ştii că e o decizie pe termen lung, asta dacă vrei să slăbeşti sănătos şi să îţi menţii greutatea ideală în timp.

Răspunde la întrebarea ,,De ce vreau să slăbesc?”. Încearcă să defineşti acest obiectiv al slăbirii multi-dimensional. Nu e doar despre kilograme. Un proces reuşit de slăbire înseamnă şi comportament alimentar sănătos, o stare de sănătate bună, vitalitate peste zi, aspect fizic sănătos, digestie bună, program regulat de odihnă, program de sport şi activităţi fizice şi orice altceva mai simţi tu nevoia să pui în definiţia acelui „de ce”. În acest fel vei depăşi săptămânile în care cântarul nu se mişcă şi vei avea mai mulţi indicatori ai succesului tău.

Gândește-te la un program realist. Găseşte zile în care îţi poţi face timp pentru sport, pentru gătit şi pentru aprovizionare. Caută resurse care să te susţină în demersul tău. Un grup de suport, o prietenă care să te încurajeze. Discută cu familia şi cere-le ajutorul dacă simţi nevoia. Poţi chiar să mergi câteva şedinţe la un terapeut sau coach care să te ajute să îţi structurezi emoţional procesul.

Cea mai bună dietă este aceea care îţi place, pe care o poţi susţine în timp şi care te ajută să ai o stare de sănătate mai bună şi un aspect fizic de care să fii încântat. Pe scurt, dacă eşti în deficit caloric, câtă vreme mănânci natural, sănătos, şi te bucuri de experienţă, nu prea contează ce dietă urmezi, ci contează cum te simți”, recomandă Cori Grămescu, pe Instagram.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel