Sari la conținut

Tratamentul pentru Covid-19. Este recomandată vitamina D?

tratamentul pentru Covid

Încă de la începutul pandemiei, limitarea răspândirii virusului și vindecarea bolii cauzate de acesta, Covid-19, au fost subiectele principale. Anumite persoane consideră că vitamina D poate fi utilă în tratamentul pentru Covid-19, însă cât de eficientă este aceasta, de fapt?

Într-adevăr, vitamina D poate fi asociată cu tratarea bolii, datorită efectului asupra imunității. Aceasta este esențială pentru funcționarea sistemului natural de apărare, însă poate fi eficientă pentru o persoană infectată cu noul coronavirus?

Până în acest moment, studiile nu au demonstrat o asociere clară între administrarea unei doze mai mari de Vitamina D și vindecarea bolii.

De ce este vitamina D asociată cu tratamentul pentru Covid-19?

Sunt studii care au indicat o asociere între vitamina D și efectele Covid, dar dovezile sunt în mare parte observaționale – ceea ce înseamnă că analizează ce se întâmplă cu persoanele cu niveluri mai ridicate și mai mici de vitamina D fără a verifica alți factori.

Studiile observaționale arată că anumite grupuri sunt mai susceptibile de a avea deficiențe de vitamina D și de a se infecta cu Covid, așa cum sunt persoanele în vârstă, cele cu obezitate sau cele care pielea mai închisă. Este posibil ca o deficiență a acestei vitamine să fie motivul pentru care aceste grupuri prezintă un risc mai mare de infectare sau pot exista și alți factori legați de starea de sănătate sau de mediu care să ducă atât la scăderea nivelului de vitamina D, cât și la un risc mai mare de infectare. Nivelul de vitamina D poate scădea, de asemenea, ca o consecință a bolii, mai degrabă decât să fie o cauză care să ducă la boală, scrie BBC, citat de Digi24.

De ce este considerată vitamina D un tratament eficient?

Un document provenit de la Universitatea din Barcelona a sugerat că administrarea de vitamina D a avut un succes uimitor, cu o reducere cu 80% a internărilor la terapie intensivă și o reducere cu 60% a deceselor provocate de Covid.

Cu toate acestea, documentul a fost retras din cauza îngrijorărilor privind acuratețea cercetării.

Pentru a se ajunge la acele rezultate, vitamina D a fost administrată unor secții întregi în care sunt îngrijiți pacienți, nu aleatoriu, așa cum se procedează în studiile clinice în care sunt analizate, prin comparație, efectele asupra unor categorii de pacienți. Și pacienții Covid care au făcut obiectul studiului și care au murit au avut niveluri de vitamine radical diferite încă de la început.

În replică însă, Aurora Baluja, anestezist și medic de terapie intensivă din Spania, a spus că efectul extraordinar la care face referire respectiva cercetare nu a fost regăsit niciodată într-un studiu controlat randomizat, ceea ce îl face să fie subiectiv și părtinitor.

Potrivit medicului, deși deficiența de vitamina D a fost un factor de risc stabilit în rândul persoanelor care mor în terapie intensivă, suplimentarea cu vitamina D nu a reușit să reducă riscul dezvoltat de acești pacienți. Dr. Baluja a explicat că deficiența este adesea cauzată de ceva mult mai profund, cum ar fi subnutriția sau insuficiența renală.

Astfel, deși este importantă pentru imunitate, studiile nu concluzionează eficiența sa în tratamentul pentru Covid-19. De asemenea, medicii nu recomandă ca această vitamina, precum orice alt supliment, să fie administrat fără sfatul unui specialist.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel