Sari la conținut

Busuiocul, remediu natural pentru numeroase afecţiuni

Busuiocul – folosit încă din antichitte – este considerat un remediu natural eficient în lupta cu numeroase afecţiuni, cum ar fi colesterolul ridicat, acneea sau artrita reumatoidă.

Menţine inima sănătoasă

Cu un gust asemănător anasonului, busuiocul este o plantă bogată în carotenoizi, precum betacaroten, care protejează celulele de efectele negative ale radicalilor liberi şi previne procesul de oxidare a colesterolului pe vasele de sânge. Astfel, busuiocul reduce riscul de ateroscleroză şi atac de cord.

Datorită conţinutului de magneziu, busuiocul este recomandat în menţinerea sănătăţii cardiovasculare prin relaxarea muşchilor şi a vaselor de sânge, îmbunătăţind circulaţia sângelui.

Reduce simptomele artritei

Busuiocul are puterea de a reduce simptomele artritei reumatoide datorită unei substanţe denumită eugenol care inhibă activitatea unei enzime ce duce la afectarea articulaţiilor şi oaselor.

Rezolvă problemele digestive
Dacă vă simţiţi balonaţi sau aveţi crampe la stomac e bine să ştiţi că o cană cu ceai de busuioc poate rezolva problemele digestive.

Vă redă energia
Este un bun energizant, drept pentru care chiar şi medicii îl recomandă pacienţilor care se confruntă cu stări prelungite de oboseală, persoanelor deprimate sau celor lipsite de energie. În acest sens îl puteţi consuma fie sub formă de ceai, fie sub formă de frunze proaspete puse în salate sau ca ulei esenţial.

Luptă împotriva virusurilor
Datorită proprietăţilor antiinfecţioase şi antiinflamatorii îl puteţi transforma într-un adjuvant important în tratarea gripei. Tot ce trebuie să faceţi este să beţi zilnic ceai de busuioc sau cel puţin să puneţi câteva frunzuliţe din această plantă în infuzia care vă place. De asemenea, se spune că poate fi folosit şi în tratarea herpesului.

Busuiocul este eficient pentru întreg sistemul imunitar, pentru că distruge bacteriile care permit dezvoltarea infecţiilor virale, a răcelilor, a gripei şi a herpesului.

Util în curele de slăbire
Planta ajută organismul să menţină un strat de lipide normal în comparaţie cu înălţimea şi are capacitatea de a reduce viteza de transformare a zaharurilor în grăsimi, drept pentru care poate fi utilizat cu succes în curele de slăbire.

Reduce cu 50% riscul crizelor de variaţie de glicemie
Celulele ficatului devin mult mai reactive la variaţiile de concentraţie a glucozei din sânge. Mai mult, cercetările efectuate prin simulări pe calculator au dovedit că un consum zilnic de ceai de busuioc pe o perioadă lungă poate reduce cu 50% riscul crizelor de variaţie de glicemie.

Are efecte asupra sistemului nervos
Puţini ştiu că terapia cu busuioc este foarte eficientă în afecţiuni pe fond nervos, cum ar fi migrenele, anxietatea, insomniile şi stările de nervozitate. Acest lucru e posibil datorită substanţelor pe care le conţine. Deşi se găseşte în cantităţi infime, alcaloidul, de exemplu, are un efect puternic şi rapid asupra funcţiilor psihice.

Revigorează funcţiile hepatice
Substanţele cetonice descoperite de biochimişti acţionează direct asupra celulelor hepatice. Aceste substanţe apar numai la fierberea frunzelor uscate de busuioc şi ele ajută aşadar şi organismul să se detoxifice.

Tratează afecţiunile pielii
Pentru tratarea oricărei afecţiuni a pielii, specialiştii recomandă alifia de busuioc. Se pune la fiert o mână de busuioc într-o jumătate de kilogram de untură proaspătă. Se lasă la răcit şi a doua zi se încălzeşte iar, pentru a se putea strecura. Se amestecă apoi untura strecurată cu o lingură cu ceară de albine topită şi două linguri cu miere de albine. Se omogenizează bine amestecul. Efectele sunt uimitoare.

Moduri de preparare

Ceai:
– 10-12 frunze spălate şi strivite şi o linguriţă rasă de ghimbir se prăjesc într-o tigaie, la foc mic, pana cand frunzele se înmoaie. Se adaugă o cana cu apa si se fierb cateva minute. Se adaugă o linguriţă de miere şi se beau 3 ceaiuri călduţe pe zi, prin înghiţituri rare, după mesele principale..
Infuzie:
– 1 lingură busuioc, uscat şi mărunţit, la 200 ml apă clocotită; se acoperă vasul şi se lasă să infuzeze 10 minute
Suc:
– Se stoarce sucul a 10-15 frunze; se adaugă o linguriţă de suc de ghimbir şi o linguriţă de miere. Se amestecă şi se consumă dimineaţa şi seara.
Decoct:
– 2 linguri de rădăcină mărunţită la 500 ml de apă clocotită; se continuă fierberea încă 2 minute la foc scăzut, apoi se ia vasul de pe foc, se acoperă şi se lasă 15 minute. Lichidul rezultat se bea călduţ, în 3-4 reprize, în decursul unei zile.
Sau:
– 4 linguri de rădăcină mărunţită la 500 ml de apă. Se prepară în acelaşi mod. Se foloseşte în aplicaţii locale sub formă de comprese.
Pudră:
– Se foloseşte pudra din frunze de busuioc uscate, care se prizează pentru înlăturarea congestiilor nazale.
Frunze crude:
– se mestecă 4 frunze de busuioc dimineaţa, pe stomacul gol

De asemenea, frunzele de busuioc marunţite, proaspete sau uscate sunt folosite  pentru a aroma diverse tipuri de legume, fripturi sau mâncăruri, supe şi inclusiv salate de legume şi de fructe.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel