Sari la conținut

Dezvoltăm anticorpi Covid și după o simplă răceală? Cercetătorii au făcut anunțul

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alimente pentru intarirea sistemului imunitar

Anticorpi Covid după o răceală simplă. Oamenii care s-au recuperat recent de o răceală se pot bucura de o anumită protecție împotriva coronavirusului, susțin oamenii de știință.

Studiile de laborator efectuate de cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au descoperit că răceala obișnuită declanșează eliberarea de anticorpi care vizează, de asemenea, Covid în nas și plămâni.

Cercetătorii au spus că acest lucru înseamnă că o persoană care s-a confruntat recent cu rinoree (curgerea nasului) ar putea fi mai puțin predispusă să se îmbolnăvească de Covid.

Dar această protecție probabil durează doar o perioadă scurtă de timp, din cauza duratei scurte a imunitatății împotriva familiei de virusuri care provoacă răceala.

Anticorpi Covid după o simplă răceală

Profesorul Pablo Murcia, de la Centrul de Cercetare a Virusului de la Universitatea MRC din Glasgow, a declarat: Cercetările noastre arată că rinovirusul uman declanșează un răspuns imun înnăscut în celulele epiteliale respiratorii umane care blochează replicarea virusului Covid-19.

Aceasta inseamna ca raspunsul imun cauzat de infectii usoare, cu virusul racelii comune, ar putea oferi un anumit nivel de protectie tranzitorie impotriva SARS-CoV-2, blocand potential transmiterea SARS-CoV-2 si reducand severitatea Covid-19.

Următoarea etapă va fi studierea a ceea ce se întâmplă la nivel molecular în timpul acestor interacțiuni virus-virus, pentru a înțelege mai multe despre impactul lor asupra transmiterii bolii. Putem apoi folosi aceste cunoștințe în avantajul nostru, sperăm să dezvoltăm strategii și măsuri de control pentru infecțiile cu Covid-19. „Între timp, vaccinarea este cea mai bună metodă de protecție împotriva Covid-19”.

Anticorpii – substanțe produse de organism pentru apărarea împotriva infecțiilor – produse împotriva rinovirusurilor umane se estompează după doar câteva luni. Se crede că anticorpii specifici Covid vor dura cel puțin șase luni, dar alte studii au sugerat că ar trebui să rămână la majoritatea oamenilor mai mult de un an.

Unele persoane au anticorpi versatili

Deoarece SARS-CoV-2 este un virus atât de nou, oamenii de știință nu sunt încă siguri de cât durează imunitatea la infecții naturale sau după vaccinare. Rezultă dintr-un studiu similar de anul trecut care a sugerat, de asemenea, că anticorpii creați de sistemul imunitar în timpul infecției comune cu răceală pot oferi, de asemenea, o oarecare protecție împotriva Covid-19.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Institutul Francis Crick și de la University College London, a scos la iveală, de asemenea, că unele persoane au anticorpi pentru noul coronavirus, în ciuda faptului că nu au avut niciodată virusul.

Cercetătorii au studiat anticorpii care circulă în probele de sânge prelevate înainte de începerea pandemiei de coronavirus, datând din 2011.

Din mai mult de 300 de persoane care nu au avut niciodată Covid-19 au descoperit că aproximativ cinci la sută dintre adulți au acești anticorpi versatili. Cu toate acestea, la un grup de sub 16 ani, acest procent a crescut până la 44%. Oamenii de știință nu au putut în prezent să explice de ce prezența acestor anticorpi încrucișați diferă la adulți și copii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel