Din cuprinsul articolului
Multe simptome ale cancerului pot fi confundate cu alte probleme de sănătate. Din acest motiv, monitorizarea stării de sănătate, analizele și stilul de viață sunt cei mai importanți factori în prevenirea sau combaterea acestei afecțiuni.
Doarece simptomele timpurii ale cancerului pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni minore, sunt adesea ignorate. Cu toate acestea, medicii susțin că anumite simptome pot însoți cancerul, motiv pentru care supravegherea acestora este esențială, potrivit csid.ro.
Deși nu trebuie să te îngrijorezi, poate fi util să ceri sfatul unui medic sau să urmezi un set de analize are să găsească originea simptomelor tale.
Simptome ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori
Pierderea în greutate
Potrivit Societăţii Americane de Cancer, unul dintre primele semne ale cancerului ar putea fi scăderea inexplicabilă sau neplanificată a 4-5 kilograme. Scăderea în greutate s-ar putea datora reducerii masei musculare şi slăbiciunii pe care o resimte organismul care încearcă să riposteze împotriva bolii. Acest simptom este un indicator bun în cazul cancerului pancreatic sau celui esofagian.
Febra
Febra este răspunsul natural al organismului la o infecţie sau boală. Şi deşi stările de febră pot fi rar semne ale cancerului, ele sunt frecvent întâlnite la pacienţii care suferă de cancer – în special dacă boala sau tratamentul acesteia afectează sistemul imunitar. Poţi avea febră zilnic sau pot trece săptămâni fără să fii afectat. Febra poate fi un semn precoce al cancerului de sânge, cum ar fi leucemia sau limfom.
Oboseala
Oboseala sau oboseala cronică care nu se îmbunătăţeşte cu odihna este unul dintre cele mai des întâlnite simptome ale cancerului. În cazul cancerului de colon şi de stomac, senzaţia de oboseală poate deriva din pierderea de sânge. Alte semne ale cancerului asociate cu oboseala: probleme de concentrare, slăbiciune, irascibilitate şi incapacitatea de finaliza sarcini simple.
Leziuni care nu se vindecă
Aceste simptome apar cel mai des la nivelul pielii sub forma unei aluniţe sau a unei leziuni care nu se vindecă. Un nod în gură, ulceraţii ale buzelor, limbii sau interiorul gurii, care nu se vindecă în decurs de câteva săptămâni pot fi semne ale cancerului oral. Aceste elemente pot fi un semnal de alarmă pentru persoanele care fumează, mestecă tutun sau consumă alcool în exces.