Sari la conținut

Cum obții cantitatea necesară de proteine, chiar dacă nu mănânci carne?

proteine vegetale

Deși consumul de carne este limitat de cele mai multe ori în timpul postului, unele persoane aleg să renunțe la carne ca stil de viață zilnic. Cu toate acestea, este important să înlocuim proteinele pe care le obțineam din carne cu proteine vegetale, pentru a menține echilibrul organismului și sănătății generale.

Proteinele se alfă printre principalii nutrienți de care organismul nostru are nevoie constant. Proteinele sunt substanțe complexe care indeplinesc o multime de functii in organism, de la constituirea firelor de păr, a unghiilor, oaselor, mușchilor, menținerea formei țesuturilor și a organelor, până la funcționarea optimă a acestora (inclusiv recuperarea organismului dupa anumite traume).

În timpul unei diete care se bazează numai pe plante și alimente de origine vegetală, este important să echilibrăm aportul de proteine din organism.

Ce alimente conțin proteine vegetale și cum pot înlocui acestea carnea?

Anca Hâncu, medic nutriționist, explică pentru DC Medical ce alimente sunt bogate în proteine și pot fi eficiente atât în timpul postului, cât și într-o dietă bazată pe alimente de origine vegetală.

„Să mâncăm proteine din năut, din salată de năut, din fasole, și nu cartofi pai pentru că e mare diferența cum ne aducem acele calorii”, afirmă nutriționistul.

În timpul unei diete lipsite de carne este important să ne satisfacem aportul de proteine. și sunt acceptate și chiftelele din soia, chiftelele care imită carnea, variante de brânză și iaurt tot din soia. ”Sunt variante corecte. Mai există pudra de cânepă care se pune în salate, proteine complexe. Când discutăm de un aport de proteine, variantele acestea sunt foarte bune”.

Este esențial să ne cunoaștem propriul organism

„Aportul caloric e foarte important să fie echilibrat, să fie conform cu nevoile noastre energetice, nevoi pe care le stabilim  în funcție de sex, de activitatea fizică, de metabolismul bazal al fiecărei persoane, iar atunci când mâncăm corect, corpul nostru se menține la aceeași greutate”, adaugă nutriționistul.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel