Sari la conținut

Dr. Mihail Pautov: Obezitatea, factor de risc major în cazurile de COVID-19

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Dr. Mihail Pautov: Obezitatea, factor de risc major în cazurile de COVID-19.

Potrivit dailymail , cercetatorii britanici pare că au reușit să elucideze misterul potrivit căruia persoanele care suferă de obezitate au un risc de comorbiditate crescut în cazurile de infectare cu COVID-19.

Mecanismele prin care obezitatea influențează infecția de COVID-19 nu sunt înțelese în totalitate

Ultimele cercetări au arătat faptul că celulele grase care există în țesutul adipos la persoanele supraponderale produc cantități mari dintr-o proteină folosită de infecția mortală pentru a se infiltra în celulele umane.

Se știe deja ca virusul COVID-19 se blochează pe receptorii ACE-2, cunoscuți ca „poartă” intracelulară. În cazul persoanelor obeze, oamenii de știință au descoperit un marker celular care determină celulele grase să dețină în structura lor niveluri ridicate de ACE-2. Ceea ce le fac o țintă pentru virusul COVID-19. Altfel spus, virusul iubeste sa se hraneasca cu acest marker.

În plus, oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că celulele grase pot conduce la producerea unui tip de celule numite miofibroblaste. Miofibroblastele sunt un factor important al fibrozei pulmonare – cicatrizarea țesutului pulmonar, ceea ce reduce funcția organelor și aportul de oxigen.

S-a constatat că pacienții infectați au fibroză pulmonară în plămâni. Dar in cazul persoanelor obeze exista sanse ca acele tesuturi sa existe înainte de infectarea cu COVID-19. Riscul de fibroză pulmonară, care se dezvoltă în timp, crește odată cu vârsta. Este deosebit de mare la persoanele de peste 65 de ani.

Dr. Mihail Pautov: Obezitatea, factor de risc major în cazurile de COVID-19

„Sute de mii de decese din întreaga lume din cauza COVID-19 ar fi putut fi evitate dacă ratele de obezitate ar fi mai mici, se arată într-un nou raport. O analiză a Federației Mondiale a Obezității (WOF) a constatat că din cele 2,5 milioane de decese COVID-19 raportate până la sfârșitul lunii februarie 2021, aproape 90% (2,2 milioane) au fost în țări în care mai mult de jumătate din populație este clasificată ca supraponderală. (BMI > 25).
Raportul, lansat pentru a coincide cu Ziua Mondială a Obezității, solicită ca obezitatea să fie recunoscută ca o boală de sine stătătoare în întreaga lume și ca persoanele cu obezitate să fie incluse în listele prioritare pentru vaccinarea COVID-19.
Supraponderalitatea este un predictor extrem de semnificativ al dezvoltării complicațiilor de la COVID-19, inclusiv nevoia de spitalizare, de terapie intensivă și de ventilație mecanică, notează WOF în raport.
Se adaugă că în țările în care mai puțin de jumătate din populația adultă este clasificată ca supraponderală (indicele de masă corporală> 25 de exemplu – Vietnam, probabilitatea de deces prin COVID-19 este mult mai mică fata de nivelul observat în țările în care mai mult de jumătate din populație este clasificată ca supraponderală”, a scris dr. Mihail Pautov pe contul său de Facebook.
Obezitatea este un factor de risc major pentru un prognostic clinic negativ. Pierderea în greutate este imperativă pentru persoanele care se afla în aceasta zonă și care pot lua măsuri. Mai ales dacă obezitatea nu este de natură genetică sau generată de o boală. Ci a apărut în timp din cauza stresului, a alimentației dezorganizate sau a unui regim alimentar bogat în zaharuri, carbohidrați și alte produse nocive.

 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel