Din cuprinsul articolului
Aproape 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume – sau una din patru persoane – vor trăi cu un anumit grad de pierdere a auzului până în 2050, avertizează primul raport mondial al auzului al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicat astăzi.
Cel puțin 700 de milioane dintre aceste persoane vor avea nevoie de acces la îngrijirea urechii și a auzului și la alte servicii de reabilitare, cu excepția cazului în care se iau măsuri.
„Abilitatea noastră de a auzi este prețioasă. Hipoacuzia netratată poate avea un impact devastator asupra capacității oamenilor de a comunica, de a studia și de a-și câștiga existența. De asemenea, poate avea un impact asupra sănătății mintale a oamenilor și a capacității lor de a susține relații”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Acest nou raport subliniază amploarea problemei, dar oferă, de asemenea, soluții sub formă de intervenții bazate pe dovezi, prin care se încurajează toate țările să integreze în sistemele lor de sănătate, servicii de asistență auditivă.
Raportul, lansat înaintea Zilei Mondiale a Auzului din 3 martie, subliniază necesitatea intensificării rapide a eforturilor de prevenire și abordare a pierderilor de auz prin investiții și extinderea accesului la serviciile de asistență auditivă. Investițiile în asistența auditivă s-au dovedit a fi rentabile: OMS calculează că guvernele se pot aștepta la o rentabilitate de aproape 16 USD pentru fiecare 1 USD investit.
Principalele constatări ale raportului
Lipsa de informații exacte și atitudinile stigmatizante față de bolile urechii și pierderea auzului limitează adesea oamenii de la accesarea îngrijirii pentru aceste afecțiuni. Chiar și în rândul furnizorilor de servicii medicale, există adesea o lipsă de cunoștințe despre prevenirea, identificarea timpurie și gestionarea pierderilor de auz și a bolilor urechii, împiedicându-le capacitatea de a oferi îngrijirea necesară.
În majoritatea țărilor, îngrijirea urechii și a auzului nu este încă integrată în sistemele naționale de sănătate, iar accesarea serviciilor de îngrijire este o provocare pentru cei cu boli ale urechii și pierderea auzului. Mai mult, accesul la îngrijirea urechii și a auzului este slab măsurat și documentat, iar indicatorii relevanți lipsesc în sistemul informațional de sănătate.
Principalele cauze ale pierderii auzului
La copii, aproape 60% din pierderea auzului poate fi prevenită prin măsuri precum imunizarea pentru prevenirea rubeolei și meningitei, îmbunătățirea îngrijirii materne și neonatale și screening-ul și gestionarea timpurie a otitei medii – boli inflamatorii ale urechii medii.
La adulți, controlul zgomotului, ascultarea în condiții de siguranță și supravegherea medicamentelor ototoxice, împreună cu o igienă bună a urechii, pot contribui la menținerea unui auz bun și la reducerea potențialului de pierdere a auzului.
Identificarea este primul pas în abordarea pierderilor de auz și a bolilor urechii asociate. Screeningul clinic în puncte strategice din viață asigură că orice pierdere a bolilor auzului și a urechii poate fi identificată cât mai curând posibil.