Din cuprinsul articolului
Studiu. Schimbarea obiceiurilor alimentare la timp reduce riscul de deces prematur.
Ultimile cercetări în domeniul nutriției au arătat faptul că schimbarea modului de a mânca poate avea efecte benefice asupra stării de sănătate. Mai mult de atât calitatea vieții se schimbă în vine, iar riscul de deces prematur se diminuează.
Înlocuirea cărnii roşii, puiului, produselor lactate, ouălor şi peştelui cu fructe cu coaja lemnoasă, de exemplu, este corelată cu o reducere drastică a riscului de deces prematur.
Schimbarea obiceiurilor alimentare face minuni în cazul femeilor la menopauză
S-a descoperit că femeile aflate la menopauză care înlocuiesc carnea din dieta lor cu alternative vegetale reduc riscul de deces prematur, potrivit cercetărilor. Cercetătorii au descoperit că, dacă femeile aflate la menopauză înlocuiesc ouăle cu proteine vegetale, probabilitatea morţii premature se diminuează cu 47%. Riscul este redus cu 11%, dacă este înlocuită carnea roşie şi cu 12% – produsele lactate.
Potrivit Rador, femeile care includ în dietă proteine vegetale scad riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu 56%.
Studiul a fost realizat de American Heart Association din Statele Unite. Au participat 102.521 de femei aflate în postmenopauză, cu o vârstă medie de 63 de ani, în perioada 1993-1998. Cercetătorii au analizat viaţa şi sănătatea acestora pentru următorii 18 ani.
Analiza datelor arată că majoritatea consumatoarelor de proteine animale sunt femei cu o stare materială bună. Multe dintre acestea sunt foste fumătoare. Mai mult de atât, consumă cantităţi semnificative de alcool şi duc un stil de viaţă sedentar, cu activitate fizică redusă.
Există, de asemenea, multe femei din acest grup care suferă de diabet de tip 2 şi un indice de masă corporală ridicat, aceștia fiind considerați factori de risc pentru bolile cardiovasculare.