Sari la conținut

Reacțiile adverse ale vaccinurilor anti-COVID. Ce diferență există între AstraZeneca și Pfizer?

a treia doză
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Încă de la începutul campaniei de vaccinare, la nivel mondial, s-au raportat o serie de reacții adverse apărute după imunizare. În funcțiile de vaccinul ales, acestea pot fi mai persistente sau, dimpotrivă, necesită un timp scurt de recuperare. Iată care sunt diferențele dintre două vaccinuri anti-COVID utilizate de autorități, de la Pfizer și AstraZeneca.

Reacțiile adverse ale vaccinurilor anti-COVID au născut controverse și reticențe printre oameni, la nivel mondial. Multe persoane au raportat că preferă să aștepte o perioadă mai lungă de timp, pentru a observa care sunt efectele vaccinurilor asupra organismului, pe termen lung.

Acest lucru poate fi cauzat de intervalul de timp diferit în care anumite vaccinuri manifestă reacții în organism. În anumite cazuri, reacțiile adverse se pot amelior în aproximativ 24 de ore, iar altele pot persista până la 72 de ore, in funcție de vaccinul ales și propriul organism.

Diferențe între reacțiile adverse ale vaccinurilor anti-COVID de la Pfizer și AstraZeneca

Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, a explicat la Digi24 care sunt diferențele între reacțiile adverse ale vaccinurilor de la Pfizer și AstraZeneca și, de asemenea, de ce oamenii pot fi reticenți în fața imunizării.

„Orice vaccin nou care e adus e privit la început cu oarecare reticență și asta e demonstrat, asta e firea umană, care preferă la un moment dat să ia o decizie în ce privește acceptarea unui vaccin doar după ce alții s-au vaccinat și au observat că nu s-a întâmplat nimic semnificativ de-a lungul timpului.

Există câteva diferențe între reacții adverse date de către AstraZeneca comparativ cu Pfizer. Reacții adverse sistemice, febră, parcă sunt mai frecvente la AstraZeneca decât la Pfizer, dar reacții de tip dureri musculare oboseală sunt mai puțin frecvente comparativ cu Pfizer. Acestea sunt însă doar percepții subiective.

În momentul în care măsurăm aceste reacții adverse constatăm că intensitatea acestora la nivel global este aproximativ egală. Doar că sunt oarecum mai zgomotoase, tocmai datorită apariției febrei și pentru că durează mai mult decât la Pfizer. Dacă la Pfizer simptomatologia durează 12 ore, cel mult 72 de ore, la AstraZeneca aceste simptome sunt acuzate mai mult timp, dar nu mai mult de 72h. Atunci apare o oarecare reticență”, a explicat Gindrovel Dumitra.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel