Din cuprinsul articolului
Analize medicale femei. Cancerul de col uterin este singurul cancer ginecologic care poate fi prevenit dacă te vei prezenta la controale ginecologice si teste screening în mod regulat.
Există două teste care pot preveni sau depista precoce cancerul cervical: testul Babeș-Papanicolau și testul HPV. Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne-a explicat tot ce trebuie să știm despre aceste două teste.
Analize medicale femei. Testul Babeș-Papanicolau
Testul Babeș-Papanicolau este o investigație cu ajutorul căreia pot fi identificate infecții sau modificări celulare anormale la nivelul colului uterin care pot duce la cancer de col uterin. Acest test se realizează dintr-o probă de celule recoltate de pe suprafața colului, manevră care nu este dureroasă și durează doar câteva secunde. Celulele sunt plasate pe o lamelă din sticlă sau într-un fluid, proba fiind trimisă spre examinare unui laborator de specialitate.
Testarea este recomandat a fi efectuată începând cu vârsta de 21 de ani (sau după 3 ani de la începerea vieții sexuale dacă a avut loc mai devreme de vârsta de 21 de ani). Ca și frecvență, pentru femeile cu vârste între 21 și 30 de ani testul este bine să fie făcut o dată la doi ani, iar după 30 de ani, până la 64 de ani, anual. În cazul femeilor cu vârste peste 65 de ani, nu mai este necesară testarea regulată dacă ultimele trei teste consecutive Babeș-Papanicolau au avut rezultate normale.
De asemenea, nu mai este necesară testarea regulată în cazul femeilor care au suferit o histerectomie și a celor care nu au antecedente de cancer de col uterin sau rezultate anormale ale testului Babeș- Papanicolau.
Rezultatele testului
În vederea efectuării testării nu este necesară o pregătire specială. Însa, se recomandă ca înainte cu două zile să fie evitate contactele sexuale, spălăturile vaginale, utilizarea tampoanelor, cremelor vaginale și supozitoarelor.
Rezultatul testului poate fi „Normal” (nu există celule anormale), „Inflamație” (indică existența unor celule ușor anormale care pot fi cauzate de inflamații/infecții) sau „Anomalii” (indică existența unor celule anormale care pot sugera modificări precanceroase).
ATENȚIE! Rezultatele anormale ale testului Babeș-Papanicolau NU înseamnă certitudinea de cancer. Dar medicul va trebui să investigheze în continuare. Va repeta testul imediat sau după șase luni, în caz că modificările celulare sunt minore. Dacă modificările sunt majore, acesta va recomanda colposcopie și biopsie.
Analize medicale femei. Testul HPV
Un test HPV poate oferi medicului mai multe informații despre celulele din colul uterin. De exemplu, dacă testul Babeș-Papanicolau prezintă celule cervicale anormale, testul HPV (Human Papilloma Virus) poate arăta dacă este prezent un tip de virus care determină cancerul de col uterin. Anumite tipuri de HPV sunt mai susceptibile să provoace cancerul de col uterin.
Procedura de recoltare este identică celei pentru testul Babeș-Papanicolau.
Testarea HPV este recomandată femeilor cu vârste peste 30 de ani.
Testul HPV se poate face concomitent cu testul Babeș-Papanicolau, investigația numindu-se co-testare. Periodicitatea co-testării depinde de vârstă și de istoricul medical. Între 30 și 65 de ani (cu excepția recomandărilor speciale făcute de medic) ideal este să fie efectuat un test HPV o dată la 5 ani.