Din cuprinsul articolului
Încă de la începutul campaniilor de vaccinare împotriva noului coronavirus, multe persoane sunt reticente în privința siguranței serurilor. Majoritatea oamenilor care refuză imunizarea au rețineri deoarece consideră că timpul necesar dezvoltării a fost mult prea restrâns. Cât de riguroasă a fost verificarea vaccinurilor anti-COVID înainte de aprobare?
Reticența oamenilor în fața vaccinurilor anti-COVID este argumentată prin durata scurtă în care acestea au fost dezvoltate. Cu toate aceste, specialiștii susțin că verificarea vaccinurilor anti-COVID a fost extrem de riguroasă înainte de avizare.
Ministerul Sănătății oferă informații oficiale care explică de ce vaccinurile sunt complet sigure, în ciuda timpului restrâns de cercetare și dezvoltare.
„Vaccinurile împotriva COVID-19 au trecut prin procedurile normale de verificare prin care orice vaccin trece înainte să fie aprobat. Din nevoia de a obține cât mai rapid rezultate cu privire la siguranța și eficiența vaccinurilor, unele etape s-au suprapus, scurtând astfel durata până la avizare.
Vaccinurile au trecut printr-o succesiune de teste riguroase înainte de avizarea la nivel european. Pentru vaccinurile anti COVID-19, această verificare s-a făcut constant, pe toată durata dezvoltării lor. Etapele normale de cercetare sunt în general decalate. Din cauza pandemiei, a fost necesar ca aceste etape să fie suprapuse.
Datele din studiile pentru vaccinurile anti COVID-19 au fost raportate în permanență către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), autoritatea care se ocupă de autorizarea de punere pe piață a medicamentelor prin Procedura Centralizată. Astfel, când rezultatele studiilor clinice au fost disponibile, EMA a avut nevoie de o perioadă mai scurtă pentru a decide dacă vaccinul respectiv este sigur sau nu.
Chiar și în aceste condiții, cercetarea nu a pornit de la zero. Tehnologia ARN-ului mesager, folosită în cazul vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Moderna, este cunoscută de aproximativ trei decenii.
Vaccinul produs de AstraZeneca folosește o tehnologie diferită – vector viral, care la rândul ei a fost studiată îndelung. În plus, cunoștințele medicale legate de coronavirusuri au fost suficient de dezvoltate încât să permită demararea rapidă a cercetării.
În concluzie, deși durata a fost scurtă (mai puțin de un an), vaccinurile anti COVID-19 au fost verificate la fel de riguros ca orice alte vaccinuri.
Date verificate și confirmate de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.”