Sari la conținut

Care e nivelul normal de colesterol și cum poți să îl scazi, în mod natural

semnul care arata ca ai colesterol crescut
sursa foto: arhiva doctorulzilei
Artere încărcate cu colesterol

Tabel valori colesterol. Nivelul colesterolului este legat direct de sănătatea inimii, motiv pentru care este atât de important să vă asigurați că se află într-un interval sănătos.

Dr. Nieca Goldberg, director medical al Centrului Joan H. Tisch pentru Sănătatea Femeii din SUA, spune că poate dura între trei și șase luni pentru s scădea nivelul colesterolului LDL doar prin dietă și exerciții fizice. De asemenea, a menționat că, în cazul femeilor, schimbările apar mai greu, decât în cel al brbaților.

Tabel valori colesterol. Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță cleioasă și grasă care se găsește în corp și care se deplasează prin fluxul sanguin. Organismul are nevoie de o anumită cantitate de colesterol pentru a funcționa corect. Colesterolul se deplasează prin corp împreună cu lipoproteinele, proteine ​​solubile care transportă grăsimile prin organism.

LDL, colesterolul „rău”, transportă colesterolul către țesuturile și vasele de sânge ale corpului. Dacă organimsul are prea mult LDL, acesta va depune excesul de-a lungul pereților vaselor de sânge, ceea ce vă va pune în pericol de cord și accident vascular cerebral.

Lipoproteinele de înaltă densitate (HDL), numite și colesterol „bun”, preiau colesterolul în exces din țesuturile și vasele de sânge și îl duc înapoi în ficat, de unde este eliminat. HDL vă ajută să vă protejați de boli de inimă. Deci, spre deosebire de colesterolul LDL, cu cât nivelurile de HDL sunt mai ridicate, cu atât mai bine.

Trigliceridele sunt un alt tip de grăsimi care se pot acumula în corpul dumneavoastră. Un nivel ridicat de trigliceride combinat cu un nivel scăzut de colesterol HDL cresc, de asemenea, riscul de boli de inimă și diabet.

Tabel valori colesterol

Iată valorile după care vă puteți ghida, în ceea ce privește nivelul de colesterol.

Colesterol total

Bine: 199 miligrame pe decilitru (mg/dL) sau mai mic

La limită: 200 până la 239 mg/dL

Mare: 240 mg/dL sau mai mare

LDL

Bine: 100 mg/dL sau mai puțin

La limită: 130 până la 159 mg/dL

Ridicat: 160 mg/dL sau mai mare

HDL

Bine: 60 mg/dL sau mai mult

Scăzut: 39 mg/dL sau mai mic

Trigliceride

Bine: 149 mg/dL sau mai puțin

La limită: 150 până la 199 mg/dL

Crescute: 200 mg/dL sau mai mare

Puteți avea colesterol ridicat și să nu știți acest lucru. De aceea, este important să îl verificați, în mod regulat. American Heart Association recomandă tuturor adulților să verifice colesterolul la fiecare patru până la șase ani începând cu vârsta de 20 de ani. Pot fi necesare analize mai frecvente pe baza planurilor de tratament și a altor factori de risc.

Schimbări ale stilului de viață

Efectuarea unor schimbări sănătoase în stilul de viață este una dintre cele mai importante modalități de a reduce colesterolul și de a îmbunătăți starea generală de sănătate.

Potrivit dr. Eugenia Gianos, cardiolog la NYU Langone Medical Center, vă puteți reduce nivelul colesterolului cu până la 20 la sută doar prin modificări dietetice și de stil de viață, dar acestea pot varia în funcție de fiecare persoană în parte. „Observăm pacienții timp de trei luni pentru a vedea ce efecte apar odată cu modificările dietetice”, spune medicul.

Dietă

Pentru a ajuta la scăderea colesterolului LDL, reduceți grăsimile saturate din dietă și creșteți consumul de fibre. Grăsimile saturate măresc producția de colesterol LDL din organism. Dr. Gianos recomandă să reduceți grăsimile saturate la mai puțin de 10 grame pe zi și să consumați 30 de grame de fibre pe zi, dintre care 10 grame ar trebui să fie fibre insolubile.

Medicii sunt de acord că dietele pe bază de plante pot ajuta la scăderea colesterolului și la îmbunătățirea sănătății generale a inimii și a întregului organism. Ei recomandă dieta DASH și dieta mediteraneană, deoarece ambele conțin niveluri ridicate de fibre și grăsimi sănătoase.

Dieta DASH include:

o mulțime de fructe, legume și cereale integrale;
lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi;
proteine ​​slabe (precum pește, soia, păsări de curte, fasole);
grăsimi sănătoase (de exemplu, nuci, semințe, uleiuri vegetale);
limitarea consumului de zahăr, alimente procesate, carne roșie.

Dieta mediteraneană include:

o mulțime de fructe, legume și cereale integrale;
grăsimi sănătoase, cum ar fi nucile și uleiul de măsline, în loc de grăsimi nesănătoase, cum ar fi untul;
limitarea consumului de sare (înlocuirea acesteia cu ierburi aromatice și condimente);
consum de pește și carne de păsăre pentru proteine și carne roșie cu moderație (de câteva ori pe lună);

Exerciții

Sedentarismul poate contribui la creșterea nivelului de LDL și la scăderea celui de HDL.

„Mișcarea este cheia. Exercițiul fizic are beneficii asupra sănătății cardiovasculare și ajută la slăbit. Pentru pierderea în greutate, recomandăm 60 de minute de cardio moderat pe zi ”, spune dr. Gianos.

Activități precum mersul pe jos, mersul cu bicicleta, dansul, grădinăritul, înotul, joggingul și aerobicul vă vor oferi beneficii importante.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel