Din cuprinsul articolului
Tot ce trebuie să știți despre planta Maranta. Cum să păstrezi o plantă de rugăciune în viață?
Specialiștii au decis că maranta este planta anului 2021. E o plantă cu nume puternic și vine într-un an foarte greu, al pandemiei.
Plantele Maranta sunt completări frumoase pentru orice spațiu verde, iar mișcarea lor maiestuoasă le face un favorit al gospodăriei. Cunoscute pentru frunzișul lor dungat și mișcarea nocturnă a frunzelor care imită mâinile de „rugăciune”, de unde și numele, plantele Maranta pot fi puțin greu de înțeles la început. Odată ce le înțelegeți originile, nevoile și caracteristicile, aceasta poate deveni cu ușurință planta preferată de îngrijit.
Speciile maranta leuconeura sunt originare din tropicele americane și au o creștere redusă în natură. Ele și-au câștigat numele ca plante de „rugăciune” din frunzele care se așterneau în timpul zilei și se ridicau ca mâinile de rugăciune în timpul nopții. Floarea prosperă în zone care imită mediul lor natural – umed. În timpul sezonului de creștere, ele produc flori mici de culoare violet.
Planta Maranta preferă spațiile cu semiumbră, ferite de razele directe ale soarelui. Culoarea deosebită a frunzelor se obține dacă aceasta este amplasată la umbră, acesta fiind un avantaj al acestei plante.
Maranta nu este o planta foarte mare ea atingand 20-30 cm inaltime , iar planta adulta poate atinge 60cm anvergura.
Udare: vara, la 3-4 zile pentru ca substratul sa ramana racoros. Iarna, lasati-l sa se usuce intre udari.Umiditatea aerului nu trebuie sa scada sub 60%, altfel frunzele se ingalbenesc si planta se usuca.Pulverizati zilnic planta cu apa la temperatura camerei.
Temperatura: Intre 15 si 22 de grade C.
Daunatori si boli: Atunci cand aerul este prea uscat , devine prea sensibila la atacul paianjenilor-rosii.