Sari la conținut

STUDIU: încrederea în vaccinul anti-COVID este tot mai mare, la nivel global

De la începutul pandemiei, oameni din toată lumea au fost întrebați dacă ar avea încredere într-un vaccin dezvoltat special împotriva noului coronavirus. Primele chestionare dezvăluiau că cei mai mulți oameni ar fi refuzat imunizarea. Acest lucru, însă, s-a schimbat în ultimele săptămâni, potrivit ultimului studiu efectuat, care arată că încrederea în vaccinul anti-COVID este tot mai mare, la nivel global

În urma celui mai recent raport asupra încrederii în vaccinul anti-COVID, specialiștii au constat că în utimele săptămâni dorința oamenilor de a se vaccina s-a dublat în unele zone. Încrederea în vaccinul anti-COVID este promițătoare pentru cercetători, care susțin că este cea mai eficientă metodă de a pune capăt pandemiei și de a reveni la normalitate.

Dorinţa oamenilor de a se vaccina împotriva COVID-19 înregistrează un trend ascendent, la nivel mondial, jumătate dintre cei chestionaţi afirmând că şi-ar face vaccinul, dacă acesta le-ar fi oferit săptămâna viitoare, potrivit unui studiu actualizat privind încrederea globală în vaccin, publicat joi, potrivit Rador.

Însă atitudinea şi încrederea populaţiei variază mult în cele 15 state acoperite de sondaj – cel mai ridicat nivel de scepticism fiind înregistrat în Franţa, cu un declin al încrederii şi în unele ţări asiatice, în timp ce alte state europene raportează o încredere tot mai mare.

În general, încrederea în vaccinuri este mai mare decât în noiembrie, când acelaşi sondaj – desfăşurat în 15 ţări pe un eşantion de 13.500 de persoane, de fiecare dată – a relevat că doar 40% ar vrea să se vaccineze. Studiul, derulat de YouGov şi Institute of Global Health Innovation (IGHI) de la Imperial College din Londra, arată că britanicii sunt cei mai dornici să fie vaccinaţi, în proporţie de 78%, urmaţi de danezi, 67%.

Franţa are cel mai mare procent de respondenţi care au afirmat că nu şi-ar face vaccinul – 44%, însă proportia celor care au decis ferm că se vor vaccina s-a dublat faţă de luna noiembrie, de la 15% la 30%, în ianuarie. În Australia, Japonia, Singapore şi Coreea de Sud, dorinţa oamenilor de a face vaccinul a scăzut din noiembrie, cel mai mult în Japonia, urmată de Singapore.

„În condiţiile în care vaccinurile vor avea un rol vital în a ţine sub control pandemia, liderii trebuie să acţioneze acum pentru a ajuta mai mulţi oameni să înţeleagă beneficiile de a se vaccina împotriva COVID-19 şi de a se asigura că nimeni nu va rămâne în urmă”, a declarat David Nabarro, director al IGHI şi expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în domeniul COVID-19, citat de Rador.

Sondajul face parte din efortul OMS şi al altor organisme globale de a monitoriza comportamentele legate de sănătate şi atitudinea din timpul pandemiei. Din aprilie 2020 şi până în prezent, au fost chestionate peste 470.000 de persoane, la nivel mondial.

Recentul sondaj s-a derulat în perioada 4-24 ianuarie. Acesta a stabilit că majoritatea oamenilor au încredere în vaccinuri, două treimi exprimându-şi convingerea fermă sau moderată şi numai 12% manifestând o neîncredere totală. Totodată, studiul arată că două treimi dintre respondenţi cred că vaccinarea este importantă pentru sănătatea lor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel