Din cuprinsul articolului
Ficatul este probabil organul cu cele mai multe şi mai diversificate funcţii din organismul uman. După ingestia alimentelor, acestea sunt prelucrate de-a lungul tubului digestiv şi degradate până la nutrienţi ce vor ajunge la toate ţesuturile şi organele din corp.
Funcțiile ficatului
Ficatul este considerat cea mai complexă uzină a organismului și îndeplinește peste 600 de funcții. Printre cele mai importante funcții se numără:
- funcția metabolică,
- funcția de secreție și excreție,
- funcția de stocare și
- funcția de filtrare.
Efectele alimentației asupra ficatului
Responsabil de detoxifiere, ficatul este considerat cel mai important organ al sistemului digestiv. Din păcate, în ciuda rezistenței, are și puncte slabe.
Alimentele prea grase sau prea procesate, grăsimile, alcoolul, conservanții și tot ce intră pe lista mâncărurilor nocive îl pot suprasolicita, epuizându-l.
Multe persoane ajung să sufere de patologii hepatice (ale ficatului) provocate în special de regimul alimentar necorespunzător. Fiind expus zilnic la toxine naturale sau industriale, după o vreme, se poate întâmpla ca acesta să nu le mai poată elimina.
Obiceiurile alimentare improprii și excesele, așa cum se întâmplă de regulă la Sărbători, pot avea drept consecință, printre altele, probleme hepatice și digestive. Desigur, afecțiunile hepatobiliare și digestive grave nu apar după câteva exagerări.
Alimentul care este mai nociv decât alcoolul pentru ficat
Zahărul
Zaharul nu este bun pentru organism, in general, incepand cu dantura si terminand cu ficatul. Acesta utilizeaza un tip de zahar, denumit fructoza, pentru a crea grasime. O cantitatea prea mare de zahar rafinat duce la acumularea de grasime la nivelul acestuia, ce duce la aparitia bolilor hepatice.
Anumite suplimente din plante
Doar pentru faptul ca pe eticheta scrie „natural” nu inseamna ca este si sigur. Un pericol real este reprezentat de kava kava, o planta ce poate ameliora simptomele menopauzei si ajuta la relaxare. Studiile au aratat ca aceasta poate incetini functiile ficatului, ducand la hepatita si insuficienta hepatica.
Unele tari au interzis aceasta planta, insa este recomandat sa discutati cu medicul inainte de a lua orice tip de supliment alimentar pe baza de plante.