Sari la conținut

Cu ce analize puteți să verificați starea plămânilor

Ce investigații se fac pt plămâni. Dacă prezentaţi simptome precum dificultăţi respiratorii şi tuse persistentă, de lungă durată, medicul va efectua câteva teste de rutină pentru a exclude posibilele cauze, altele decât cancerul pulmonar, precum infecţia pulmonară.

Două teste pe care este posibil să le efectuaţi sunt:

  • Analiza sângelui;
  • Analiza urinei.

Dacă aţi tuşit cu sânge, ar trebui să fiţi trimis direct să efectuaţi o radiografie pulmonară.

Radiografie pulmonară

Radiografia pulmonară este de regulă prima investigație efectuată pentru diagnosticarea cancerului pulmonar. Majoritatea tumorilor pulmonare apar pe radiografii ca o masă de nuanţă alb-gri.

Cu toate acestea, radiografiile pulmonare nu pot oferi un diagnostic definitiv, întrucât nu se poate face o diferenţiere între cancer şi alte boli, precum abcesul pulmonar (o colecţie de puroi care se formează în plămâni).

Dacă este vorba despre cancer pulmonar, veţi efectua mai multe analize pentru a determina în ce măsură tumora s-a răspândit.

Ce investigații se fac pt plămâni. Examinarea CT (tomografie computerizată)

O examinare Computer Tomograf este realizată de obicei după radiografia pulmonară.

Înainte de o astfel de examinare, vi se va da să beţi sau vi se va injecta o substanţă  de contrast uşor radioactivă. Substanţa de contrast face ca plămânii să apară mai clar pe examinare. Scanarea nu este dureroasă şi durează 10–30 minute.

Examinarea PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni)

Aceasta poate fi efectuată dacă rezultatele examinării CT arată că aveţi cancer într-un stadiu incipient.

Examenul PET-CT poate să arate unde există celulele canceroase active. Acesta ajută în diagnosticare şi tratament.

Ce investigații se fac pt plămâni. Bronhoscopia şi biopsia

Dacă examinarea CT arată că poate exista cancer în partea centrală a pieptului vi se va efectua o bronhoscopie. Bronhoscopia este o procedură care permite unui medic sau unei asistente să recolteze câteva celule din plămâni.

În timpul unei bronhoscopii, se foloseşte un tub subţire, numit bronhoscop pentru a examina plămânii şi pentru a recolta o probă de celule (biopsie). Bronhoscopul este trecut fie prin gură fie prin nas, trecut în jos pe gât şi în căile respiratorii ale plămânilor.

Procedura nu este confortabilă, însă înainte vi se va administra un sedativ slab pentru a vă ajuta să vă relaxaţi, precum şi un anestezic local pentru a vă amorţi gâtul. Procedura este foarte rapidă şi durează doar câteva minute.

Citologie: examenul sputei

Dacă din anumite motive nu puteţi face o bronhoscopie, este posibil să efectuaţi în schimb un examen citologic de spută. Acesta implică recoltarea unei probe din spută, care va fi apoi analizată microscopic pentru prezenţa cancerului.

Ce investigații se fac pt plămâni. Biopsia-puncţie percutană

O biopsie-puncţie percutană presupune recoltarea unei probe de la nivelul unei mase suspectă de tumoră pentru a fi analizată la laborator pentru prezenţa de celule canceroase.

Medicul care efectuează biopsia sub ghidaj imagistic, va localiza tumora și va ghida acul fin percutanat la nivelul tumorii. Se foloseşte un anestezic local pentru a amorţi pielea învecinată, iar acul este introdus prin piele la nivelul plămânilor. Acul va fi apoi folosit pentru a preleva o probă de ţesut pentru a fi analizatmicroscopic în vederea stabilirii naturii tumorii.

Ce investigații se fac pt plămâni. Toracoscopie

Toracoscopia este o procedură care permite medicului să examineze o anumită regiune a pieptului şi să recolteze probe de ţesut şi fluid.

Este posibil să fie nevoie de un anestezic general înainte de a efectua toracoscopia. Se vor face două sau trei tăieturi mici la nivelul pieptului pentru trecerea tubului (similar bronhoscopului) în piept. Medicul va folosi tubul pentru a examina interiorul pieptului şi pentru a recolta probe. Probele vor fi trimise ulterior pentru analize.

După toracoscopie, este posibil să fie nevoie să rămâneţi în spital peste noapte, în timp ce se va drena orice alt fluid de la nivelul plămânilor.

De obicei, toracoscopia se realizează în cazul tumorilor care rămân nediagnosticate chiar și după efectuarea bronhoscopiei sau a biopsiei ghidate imagistic.

Mediastinoscopia

O mediastinoscopie permite medicului să examineze regiunea dintre plămâni şi centrul pieptului (mediastinul).

Pentru acest test va fi nevoie de un  anestezic general şi să rămâneţi în spital timp de câteva zile. Medicul va realiza o tăietură mică la baza gâtului pentru a introduce un tub mic în piept.

Tubul este prevăzut la capăt cu o cameră video, care permite medicului să vizualizeze interiorul pieptului. De asemenea, în acelaşi timp se vor putea recolta probe de celule şi ganglioni limfatici. Ganglionii limfatici sunt testaţi pentru că de obicei aceştia reprezintă primul loc în care se răspândeşte cancerul pulmonar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel