Sari la conținut

Prevenirea cancerului de col uterin. „ Suntem pe locul 1 în Europa la numărul unor decese absolut prevenibile”

fericire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Fericire

Cancerul de col uterin este unul dintre cauzele principale de deces în rândul femeilor. Prevenirea cancerului de col uterin se poate face prin vaccinarea anti-HPV, virus care provoacă anumite afecțiuni grave. Aceste afecțiuni pot cauza, mai târziu, acest tip de cancer.

Deși prevenirea cancerului de col uterin se poate face prin vaccinarea anti-HPV, această variantă nu este bine promovată în România. De fapt, multe persoane refuză vaccinul, cu toate că viața le poate fi salvată mult mai târziu. Acest vaccin este recomandat mai ales în rândul tinerilor, pentru a fi protejați mai târziu de posibila infectare cu virusul HPV. Ce declară Ana Măiță, președintele asociației Mame pentru Mame, în exclusivitate pentru DC News?

„Este un subiect pe care noi l-am abordat încă de acum câţiva ani. În seria de vaccinuri dedicate adulţilor intră şi vaccinarea HPV. Să nu uităm că studiile arată că inclusiv adulţii cu vârsta de până la 45 de ani pot să beneficieze de un anumit grad de protecţie prin vaccinarea anti HPV. Şi eu mi-am făcut acest vaccin, cele trei doze pentru categoria mea de vârstă. Ştim deja că cancerul de col uterin este unul dintre marii ucigaşi de românce. Suntem pe locul 1 în Europa la numărul unor decese absolut prevenibile nu numai prin depistarea precoce, dar mai ales prin vaccinare. Ştim deja că acele state care au implementat pe scară largă vaccinarea adolescenţilor se apropie de rate de zero în ceea ce priveşte apariţia acestor cancere”, explică Ana Măiță, în exclusivitate pentru Dc News.

Vaccinul se poate face gratuit până la 14 ani

„Nu este neapărat un vaccin dintre cele mai ieftine, necesită o investiţie. Dar mereu am spus că decât să îţi iei o pereche de pantofi sau o geantă de fiţe, mai bine îţi protejezi sănătatea şi viaţa pe termen lung, investind în acest vaccin.

Promovăm vaccinul la nivelul mamelor. Mamele de fete sunt rugate să discute cu medicii pediatri, cu medicii de familie, ca nu cumva să rateze fereastra de timp în care se încadrează la vaccinarea subvenţionată. Ar trebui să ne gândim la extinderea campaniei de vaccinare şi la băieţi.

Eu am cumpărat pentru băieţii mei, sunt în categoria de vârstă la care trebuie să facă vaccinul şi am făcut această investiţie pentru sănătatea şi viaţa lor. Prin vaccinarea lor se conferă şi o protecţie suplimentară fetelor cu care vor avea relaţii mai târziu”, adaugă Ana Măiță.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel